Avstrijska vlada toži banke zaradi nizkih obrestnih mer

V Avstriji je vlada avstrijsko zvezo potrošnikov VKI pooblastila, da proti bankam zaradi nizkih obrestnih mer oziroma zaradi velike razlike med aktivnimi in pasivnimi obrestnimi merami vloži tožbo.

Minister Johannes Rauch je opozoril, da avstrijske banke za prekoračitev limitov komitentom računajo od 6,75 do 13,23 odstotka obresti, medtem ko jim za denar na računu – za pozitivno stanje – dajejo nič ali pa 0,1 odstotka obresti, poročajo Finance.

Že junija je VKI na nedopustno ravnanje opozoril največjo avstrijsko banko Bank Austria. Pričakovali so, da bo banka ukrepala sama od sebe in da bo dobremu zgledu sledil cel bančni sektor. Zgodilo pa se ni nič, je ogorčen minister. Banke so svarilo ignorirale. Zdaj bodo pač na sodišču. Minister je nekoliko presenetljivo napovedal, da odločitev na prvi stopnji pričakuje v prihodnjih štirih mesecih. In optimistično dodal: “Imamo prav – gre za očitno nepošteno poslovno prakso.”
Avstrija proti bankam ta hip sicer ne bo ukrepala tudi zaradi obrestnih mer pri varčevanju. Minister namreč ugotavlja, da so se tu banke odzvale in same dvignile obrestne mere. Vendar minister napoveduje: septembra bo vlada še enkrat naredila analizo trga. Če bo treba, bodo šli v tožbo proti bankam tudi zaradi prenizkih obresti na varčevanje.
Završalo ni le v Avrstiji, temveč po celotni Evropski uniji: banke generirajo bajne dobičke na račun varčevalcev. V skladu s podražitvami denarja Evropske centralne banke (ECB) so dvignile aktivne obrestne mere, pasivne pa so še vedno smešno nizke.
Slovenija je v evroobmočju najslabša pri tem, koliko vam bodo banke plačale za vezavo denarja do enega leta, so opozorili na Financah v članku z naslovom Kakšne obrestne mere za depozite zdaj dajejo banke v tujini in kakšne pri nas.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh