5 možnosti, kako v pokoj, če v podjetju nimate naslednika

Le okrog 15 odstotkov družinskih podjetij ima družinskega naslednika. Kaj pa naj stori preostalih 85 odstotkov?

Strokovnjaka na področju prodaje podjetij, Mateja Ahej iz podjetja Targo finance in Tomo Senekovič iz podjetja Borza posla, sta nam pojasnila, kakšne možnosti imate lastniki mikro in malih podjetij, ki želijo v pokoj, pa nimajo naslednikov.

Posel lahko prenesete na zaposlene.

Prva možnost je, da naslednika poiščete med zaposlenimi, pravi Tomo Senekovič. A na žalost v praksi tudi ta možnost pogosto ni izvedljiva: »Zaposleni največkrat niso pripravljeni narediti tega koraka in službe zamenjati za podjetništvo.« Navsezadnje, kot podjetniki dobro veste, podjetništvo za sabo potegne veliko več kot le to, da si sam svoj šef.

Naslednika lahko iščete na trgu.

Podjetje lahko tudi prodate. A na trgu posla se na žalost ne tre kupcev, ki bi hrepeneli po vašem biznisu. V praksi se največkrat najdejo med konkurenco ali pri podjetnikih, ki širijo dejavnost, lokacijsko ali produktno, pravi Senekovič. Vseh poslov ni enako lahko ali težko prodati, izpostavlja: »Slabše gredo v promet razne obrtne dejavnosti, pri katerih si je za uspešno poslovanje treba umazati tudi roke, vrednost pa se pogosto skriva le v strojih in orodjih.« Trenutno pa opaža, da je hit vse, kar je bio, eko, wellness, in vse, kar se lahko učinkovito promovira na družbenih omrežjih.

Težje je prodati tudi podjetja iz branže, ki ni donosna in/ali perspektivna v naslednjih desetih letih, dodaja Mateja Ahej. Bolj problematična so po njenem mnenju tudi podjetja življenjskega sloga. To so tista, ki ne ustvarjajo dodane vrednosti, ampak so bolj služba kot posel.

Lahko izstopite iz aktivnega vodenja in ohranite lastništvo.

Pri dovolj velikih podjetjih, pri katerih je v strukturo zaposlenih mogoče vriniti tudi vodstveno raven, je odprta možnost za izstop iz operativnega podjetništva v bolj strateško in nadzorno vlogo, pravi Senekovič: »Ta možnost pride v poštev za tiste podjetnike, ki želijo ohraniti vpliv na podjetje, ne pa ga tudi aktivno upravljati.«

Lahko se odločite za strateško partnerstvo in poznejši izstop.

Nekateri podjetniki se odločijo za strateško partnerstvo, pravi Mateja Ahej: »Povežejo se z drugimi podjetji in čez leto ali dve izstopijo.« Pri tem je ključno, da izberete partnerja, ki ima ustrezne kompetence in cilje, opozarja Ahejeva: »Možnost in način izstopa določite v pogodbi o partnerstvu.«

Podjetje lahko likvidirate.

Zaprtje podjetja oziroma likvidacija je pri podjetnikih, ki se želijo upokojiti, pogosta izbira, čeprav velja za manj priljubljeno. »Podjetniki namreč likvidacijo pogosto vidijo kot neuspeh,« pojasnjuje Senekovič, vendar meni, da je tako po nepotrebnem: »V resnici je to lahko zanimiva, stroškovno ugodna in tudi najhitrejša možnost.« To pomeni, da podjetnik proda vsa sredstva, podjetje likvidira in premoženje, ki se je v letih uspešnega delovanja nabralo v podjetju, prenese v gospodinjstvo.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh