Aljoša Domijan o tem, zakaj Evropa ne more biti vodilna

»V zadnjih letih se je tekma preselila na energetsko področje. Ne da bi kdorkoli preveril, koliko električne energije potrebujemo, smo dobili odločitev...

o popolnem prehodu na električne avtomobile in kot skriti adut začeli vlagati milijarde v to, da bi z vodikovimi motorji postali zelena energetska velesila. Že leta 2030 naj bi proizvedli in uvozili 20 milijonov ton obnovljivega vodika na leto.
Kaže, da jih bomo bolj ali manj uvažali. Ameriške spodbude in v primerjavi z zahtevami birokracije EU precej bolj preprost in hiter dostop do njih so NEL, vodilnega evropskega proizvajalca elektrolizatorjev za proizvodnjo vodika, zlahka prepričali, da za lokacijo ene največjih tovrstnih tovarn na svetu izbere Michigan. Štiristo milijardam dolarjev subvencij za čisto energijo, ki so temelj podnebnega programa Bidnove vlade, naj bi sledila tudi druga sorodna evropska podjetja.
Vložki, s katerimi je EU prek različnih programov, kot je Obzorje Evropa, ki je namenjen financiranju raziskav, razvoja in inovacij, in pobud spodbujala razvoj in vpeljavo vodikovih tehnologij v energetskem sektorju, so seveda koristili podjetjem, ki delujejo v tem sektorju, a bodo komercializacijo doživeli drugje.
Vse ostaja enako, samo cene so višje.«
Aljoša Domijan, direktor podjetja Gambit trade, vodilnega tehnološkega podjetja v Sloveniji, ki upravlja eno največjih in večkrat nagrajenih slovenskih spletnih trgovin enaA.com. Komentar je objavljen na Financah.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh