Ste že slišali za užitne laserje?
- Simona Drevenšek
- 21 oktobra, 2025
- Trendi
- Foto: stock.adobe.com, fotografija je simbolična
»Biološki laser nastane, ko v celico vstavimo mikroskopski resonator – polimersko kroglico ali kapljico maščobe z dodanim fluorescentnim barvilom,« pojasnjuje dr. Humar. Ko tak resonator vzbudimo z zunanjo svetlobo, barvilo svetlobo okrepi in začne sevati kot pravi laser, kar omogoča natančno sledenje dogajanju v celicah.
Celični laserji omogočajo bistveno bolj natančno optično branje dogajanja v celici. S tem zapolnjujejo dve ključni vrzeli: »Unikatno označevanje in dolgotrajno sledenje posameznim celicam z ‘laserskimi črtnimi kodami’ ter kvantitativno merjenje mehanskih in biokemijskih sprememb znotraj celice, kot so sile, pH, glukoza, kisik, temperatura.«
Možnosti uporabe so osupljive – od vsaditve svetlobnih senzorjev pod kožo za brezstično spremljanje zdravstvenih parametrov do sledenja metastatskim celicam pri raku. Medtem ko je medicinska uporaba celičnih laserjev še oddaljena, Humarjeva ekipa na IJS razvija tržno obetavnejšo inovacijo – užitne laserje.
»Ti so izdelani izključno iz užitnih materialov in delujejo kot visoko natančni senzorji za merjenje lastnosti hrane. Zaradi svoje majhnosti ne bodo spremenili lastnosti živil, ker pa bodo narejeni iz hrane same, lahko hitreje zaznajo spremembe v svežini,« pojasnjuje dr. Humar. Za to inovacijo je že vložena patentna prijava, raziskovalci pa aktivno iščejo investitorje za ustanovitev spin-off podjetja in komercializacijo tehnologije.
Celotni članek si lahko preberete v septembrski številki revije Podjetna Slovenija.
Iz posebnih izdaj

Preden postanete blagovna znamka, se pogovorite sami s seboj
Osebna blagovna znamka je danes veliko več kot zgolj prisotnost na družbenih omrežjih. Je premišljen

Kje so priložnosti za slovensko logistiko?
Največje konkretne priložnosti za slovensko logistiko so po eni strani v povezovanju deležnikov, po drugi pa v povezovanju s strateškimi

3 največje digitalne grožnje za vaš denar
Svet digitalnih financ je svet priložnosti, a tudi tveganj. Kot poudarja Aleksandra Žibrat, urednica ePublikacij in PR pri Združenju bank

»Ko je največja kriza, grem delat kaj novega.«
Janez Oblak, večinski lastnik v Mesarstvu Oblak iz Žirov in najbrž v Sloveniji edini z mesarsko šolo, ki vodi tako