Ste že slišali za užitne laserje?

Na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) doc. dr. Matjaž Humar s svojo ekipo zaključuje raziskovalni projekt ERC Cell-Lasers, v katerem razvijajo biološke laserje za proučevanje procesov znotraj celic in bioloških organizmov.

»Biološki laser nastane, ko v celico vstavimo mikroskopski resonator – polimersko kroglico ali kapljico maščobe z dodanim fluorescentnim barvilom,« pojasnjuje dr. Humar. Ko tak resonator vzbudimo z zunanjo svetlobo, barvilo svetlobo okrepi in začne sevati kot pravi laser, kar omogoča natančno sledenje dogajanju v celicah.

Celični laserji omogočajo bistveno bolj natančno optično branje dogajanja v celici. S tem zapolnjujejo dve ključni vrzeli: »Unikatno označevanje in dolgotrajno sledenje posameznim celicam z ‘laserskimi črtnimi kodami’ ter kvantitativno merjenje mehanskih in biokemijskih sprememb znotraj celice, kot so sile, pH, glukoza, kisik, temperatura.«

Možnosti uporabe so osupljive – od vsaditve svetlobnih senzorjev pod kožo za brezstično spremljanje zdravstvenih parametrov do sledenja metastatskim celicam pri raku. Medtem ko je medicinska uporaba celičnih laserjev še oddaljena, Humarjeva ekipa na IJS razvija tržno obetavnejšo inovacijo – užitne laserje.

»Ti so izdelani izključno iz užitnih materialov in delujejo kot visoko natančni senzorji za merjenje lastnosti hrane. Zaradi svoje majhnosti ne bodo spremenili lastnosti živil, ker pa bodo narejeni iz hrane same, lahko hitreje zaznajo spremembe v svežini,« pojasnjuje dr. Humar. Za to inovacijo je že vložena patentna prijava, raziskovalci pa aktivno iščejo investitorje za ustanovitev spin-off podjetja in komercializacijo tehnologije.

Celotni članek si lahko preberete v septembrski številki revije Podjetna Slovenija.

Iz posebnih izdaj
  Preberite tudi
Pomakni se na vrh