Ali ste pripravljeni na Plan C?

Ko ste se lani jeseni pripravljali na poslovni načrt za letošnje leto, ste že občutili, kako je svet zaradi cenovnih šokov v logistiki in na trgu surovin postal negotov, z njim pa tudi vaše poslovanje.

Do danes se je ta vaš prvotni Poslovni načrt 2020 najbrž že kar precej nadgradil s planom B. Vmes smo bili namreč priče še cenovnim šokom pri energentih, dražitvi hrane, višanju inflacije … Vaš plan B je v številnih primerih postal že drsni plan B. Zato smo tokrat za vas pripravili nasvete in napovedi predvsem s področij:

  • trgovanja cen energentov in
  • kadrovanja, kajti boj za dobre kadre postaja čedalje trši.

Obenem pa tudi trende s področja digitalizacije, ki lahko pomaga pri omenjenih in drugih vaših izzivih. Pri pripravi tokratne izdaje Slovenskega SBC podjetnika pa me je posebej presenetilo še nekaj. Ko sem podjetnike spraševal, katere izzive pričakujejo v naslednjih šestih mesecih, sta me
presenetila dva odgovora. Prva, zelo uspešna podjetnica, mi je dejala, da se jim naročila že zmanjšujejo in da zato nimajo več tolikšnih potreb po novih kadrih. Drugi, prav tako izjemno uspešen podjetnik, ki je bil zelo prizadet v času epidemije, pa meni, da je potrebno prenehati s subvencijskimi ukrepi in sredstva nameniti zdravstvu. Raje nekaj denarja za več intenzivnih postelj kot bistveno več denarja za blaženje finančnih posledic epidemije. »Vloga države je zagotoviti okoliščine za varno in produktivno življenje skupnosti, ne pa ga ponujati brezplačno na račun zadolževanja,« mi je še dodal. Kako modro v primerjavi z bonbonierami, ki jih v predvolilnih mesecih ob že bistveno zvišanem javnem dolgu delijo vlada in poslanci. Politiki nas tako dodatno zadolžujejo, trg pa postaja čedalje bolj neizprosen.

Držim pesti, da bo vaš drsni plan B dovolj in da vam ne bo treba pripravljati celo plana C.

Pomakni se na vrh