WormGPT, zlobni brat ChatGPTja

Umetna inteligenca, kot smo že pisali, ne bo le med in mleko, ampak prinaša tudi slabe stvari.

Po več poskusih izdelave programov za zlonamerna opravila je WormGPT med uspešnejšimi. Za 60 dolarjev na mesec opravlja zlonamerna opravila, denimo izdelavo zlonamernih programskih kod in izkoriščanje ranljivosti uporabnikov. Omogoča krajo osebnih podatkov, bančnih računov in drugih kaznivih dejanj.


Medtem ko sta Googlov Bard ali ChatGPT trenirana in omejena v svojih odgovorih na način, da ne škodujeta ali pomagata pri kriminalnih dejanjih, pri WormGPT ni etičnih parametrov, ki bi mu običajno preprečili odgovore na škodljive zahteve. Na spletnih forumih tako imenovanega temnega medmrežja (angl. dark web) mu naglo narašča priljubljenost, kibernetski kriminalci pa dobivajo dodatno pomoč pri ‘phishing napadih’ prek elektronske pošte, poroča portal 24ur.

»Tovrstni modeli že prispevajo k povečanju različnih napadov. Kriminalci hitreje uporabljajo nove rešitve z vseh področij. Tudi virov za financiranje takšnih stvari jim ne zmanjka. Lahko rečemo da so s takšnimi modeli ‘phishing napadi’ postali precej boljši od prevoda na Googlu, kar seveda vodi k večji uspešnosti takšnih napadov,« pravi strokovnjak kibernetske varnosti Milan Gabor.

Za zdaj sicer še ni opaziti posebnega povečanja kriminalnih aktivnosti. Na prvem mestu so hekerji iz Rusije, sledijo ZDA, Indija, presenetljivo Bolgarija in Kitajska. »Seveda je treba izvore na internetu jemati z rezervo, saj se lahko napadalci skrivajo za različnimi vmesnimi strežniki,« opozarja Gabor.
Aktivnosti na tem področju že spremljajo, saj kriminalci tehnologijo aktivno osvajajo in jo tudi uporabljajo. »Glede na zgodovino razvoja kriminalnih aktivnosti in glede na uporabo novih tehnologij menim, da bodo zagotovo našli kreativne načine, kako tehnologijo uporabiti, da bodo povečali svoj izplen. To je resna grožnja informacijskemu ekosistemu, ki jo bo treba upoštevati,« še opozarja Gabor.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh