Presenetljivo: Nemčija bo dražja

Stanje nemškega gospodarstva se slabša in treba je ukrepati, da ne bi zapadli v globoko krizo, pozivajo nemška gospodarska združenja.

Zanimive stvari se dogajajo v Nemčiji: čeprav inflacija pada, se bodo izdelki in storitve v Nemčiji očitno podražili. Dvig cen glede na zadnje mesece zdaj načrtuje nekaj več nemških podjetij, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Po 12 zaporednih padcih se je kazalnik cenovnih pričakovanj za prihodnje mesece septembra zvišal s sezonsko prilagojenih 14,7 točke na 15,8 točke, poroča portal Siol.net.

»Preden bo Nemčija dosegla dvoodstotno inflacijo, kar je cilj Evropske centralne banke, bo preteklo še nekaj časa,« je povedal vodja raziskav pri Ifu Timo Wollmershäuser.

Kazalnik cenovnih pričakovanj se je najbolj zvišal v gostinstvu, kjer je s sezonsko prilagojenih 49,1 točke narasel na 62,8 točke. Se je pa kazalnik znižal pri trgovcih na drobno, in sicer s sezonsko prilagojenih 33,6 točke na 31,4 točke.

Dobre novice prihajajo iz gradbeništva. »Zaradi zatišja naročil vse več podjetij namerava znižati cene,« napoveduje Wollmershäuser. Kazalnik cenovnih pričakovanj se je s sezonsko prilagojenih –10,2 točke znižal na –12,6 točke.

V proizvodnji je kazalnik malenkost porasel s sezonsko prilagojenih 3,8 točke na 4,6 točke, kar po mnenju Ifa pomeni konec dvigovanja cen v proizvodnji. Še vedno pa dvig cen napovedujejo proizvajalci avtomobilov.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh