Najdražja violina iz Maribora v Abu Dhabi, Tokio…

Kar 3,5 milijona evrov vredna violina se je med svetovno turnejo za nekaj ur ustavila tudi v Mariboru. Na ogled so jo postavili pod okriljem Osmium inštituta Slovenija v Kazinski dvorani v Slovenskem narodnem gledališču.

Krasi jo 298 dragih kamnov, rubinov, safirjev, tsavoritov in briljantov, njeno visoko vrednost pa ji daje 541 kosov najdragocenejše plemenite kovine na svetu osmija, vgrajenih v 18 karatno zlato.

150 izbranih povabljencev, med katerimi je bil tudi njen izdelovalec, Edgar Russ, so lahko tudi slišali, kako zveni najdražja violina na svetu. Na njo je zaigrala priznana in večkrat nagrajena violinistka Oksana Pečeny, ki sodeluje s priznanimi glasbeniki po svetu in je koncertna mojstrica SNG Maribor. O nastopu z dragocenim inštrumentom je povedala: »Ta violina je fenomenalen instrument. Navajena sem velikih nastopov. Nikoli ne doživljam, da bi se mi pri igranju tresle roke. No, tokrat so se mi. Imeti v rokah tako izjemen instrument, je res nekaj posebnega. Zelo sem hvaležna za to priložnost.«

Violina je že obiskala Avstrijo in Lihtenštajn, na svoji predstavitveni premierni poti pa bo na ogled še v svetovnih prestolnicah Abu Dhabi, Tokio, Sydney, New York in v drugih.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh