Kolikšna bo moja pokojnina?

Če pa vas pred upokojitvijo čaka še nekaj let dela, potem ste lahko za svojo pokojnino upravičeno zaskrbljeni.

Na spletni strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je na voljo informativni pokojninski kalkulator, s pomočjo katerega si lahko izračunate, kdaj boste izpolnjevali pogoje za pridobitev pravice o pokojnine in koliko okvirno bo ta znašala. Kar je super, če se boste upokojili v kratkem.

V uvodniku nove številke Podjetne Slovenije urednik Goran Novković piše o največji slovenski tabu temi, ki je tesno povezana s pokojninsko reformo: ali bodo pokojnine čez 10, 20, 30 let še realno takšne, kot so zdaj?

Statistika razkriva čas za paniko. Nikdar ni bilo še toliko zaposlenih, kot jih je zdaj. Po drugi strani pa je vsako leto v Sloveniji kar 6.000 več upokojitev kot novih zaposlitev mladih. Poleg tega smo že zdaj med vsemi državami OECD na prvem mestu po pobranih prispevkih pri plačah. Nekaj se preprosto mora zgoditi.

Trenutno pa velja, da morata biti za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine hkrati izpolnjena starostni pogoj in pokojninska doba: starost 60 let in 40 let pokojninske dobe brez dokupa ali starost 65 let in najmanj 15 let zavarovalne dobe. V določenih primerih je mogoče pravico do starostne pokojnine pridobiti tudi pri nižji starosti.

Višina starostne pokojnine je povezana z višino pokojninske osnove in dolžino dopolnjene pokojninske dobe. Ta služi za določitev odstotka za odmero starostne pokojnine, ki je s 1. januarjem enak tako za ženske kot za moške. Odmerni odstotek za 40 let dopolnjene pokojninske dobe za ženske in za moške tako znaša 63,5 odstotka, za 15 let zavarovalne dobe pa 29,5 odstotka. Za vsako nadaljnje leto pokojninske dobe se prišteje po 1,36 odstotka pokojninske osnove, navaja ZPIZ.

Tudi v letu 2023 se za izračun pokojninske osnove upoštevajo osnove iz katerihkoli zaporednih 24 let zavarovanja od leta 1970, ki so za zavarovanca najugodnejša.

 

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh