Največja slovenska tabu tema

V zavetrju političnih viharjev v zadnjih tednih je ostala skrita ena izjava ministra za delo Luka Mesca. V eni od oddaj je dejal, da bodo s pokojninsko reformo še malo počakali, ker se mora vlada zdaj osredotočiti na druge reforme. Najbrž se to ni po naključju zgodilo prav v času protestov proti pokojninski reformi predsednika Macrona v Franciji.

Zakaj je to pomembno? Zato, ker je pokojninska reforma povezana z največjo tabu temo v Sloveniji. Ta tabu tema pa je tesno povezana s podjetništvom. Razen zdravstvene niti ena reforma ni tako pomembna kot vprašanje: ali bodo lahko pokojnine čez 10, 20, 30 let še realno takšne kot zdaj?

Slovenija je namreč ta hip demografsko na prelomnici. Nikdar ni bilo toliko zaposlenih, kot jih je zdaj. Toda hkrati smo že zdaj med vsemi državami OECD na prvem mestu po pobranih prispevkih pri plačah. Dodatna obremenitev plač ni več možna. Razmerje med aktivnim in upokojenim prebivalstvom ni ugodno.

Še slabše bo. Vsako leto je v Sloveniji kar 6.000 več upokojitev kot novih zaposlitev mladih. V 10 letih to pomeni vsaj 60.000 več upokojencev in prav toliko manj zaposlenih mladih, v 20 letih 120.000. Ker se življenjska doba podaljšuje, kar bo vplivalo tudi na zdravstvene potrebe in dolgoročno oskrbo, bo to razmerje še bolj neugodno, kot kažejo omenjene številke.

Slovenija mora odpreti birokratske meje za tuje delavce. Sicer zbogom, dobre pokojnine.

Pokojninska reforma je torej nujna. Ni pa nujno, da je tako radikalna. Če bomo pametno vlagali v raziskave in digitalizacijo, jo lahko ublažimo. Najbolj pa jo lahko ublažimo, če bomo na pameten način končno začeli privabljati vrhunske strokovnjake in dobre delavce iz tujine.

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, je konec marca izjavil, da bomo v omenjenem obdobju potrebovali 200.000 tujih delavcev, strokovnjakov, uslužbencev. In da bo to največji kulturni šok v zgodovini Slovenije.

Strinjam se. Kratkoročno bo to velik šok. A z njimi lahko v gospodarstvu in podjetništvu izrazito dvignemo dodano vrednost. Država mora samo poskrbeti za pametno integracijo v slovensko družbo. In odpreti birokratsko najbolj zaplankane meje v Evropi. To, kar je predsednik vlade obljubil že lani jeseni, a za zdaj od tega ni nič.

Pa bomo svojo starost lahko doživeli bolj dostojno, kot se zdi zdaj. Pomanjkanja kadrov bo manj. Pokojnine bodo višje.

Naloga gospodarstvenikov in podjetnikov je, da skeptikom to znamo razložiti. Le tako bomo lahko vsi skupaj prispevali k razvitejši Sloveniji in večji blaginji njenih prebivalcev.

V nasprotnem primeru nas čez 15 do 20 let verjetno čakajo nemiri, kot smo jih marca spremljali po Franciji.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh