Kako bi podjetniki izvedli davčno in pokojninsko reformo?

Kakšno davčno in pokojninsko reformo naj zastavi Slovenija, da bodo tudi mlajše generacije nekoč v prihodnosti uživale v vzdržnem pokojninskem sistemu?

S temi vprašanji smo se obrnili na nekatere uspešne slovenske podjetnike.

1. Pokojninski sklad, v katerega bodo ljudje verjeli.

Predsednik in soustanovitelj družbe Dewesoft dr. Jure Knez je jasen: »Glavna težava pokojninske blagajne je, da nihče ne verjame, da je lahko vzdržna na dolgi rok. Mlajše na cesti vprašajte, koliko res verjamejo, da bodo dobivali pošteno pokojnino iz svojih prispevkov. Na drugi strani dodatno obremenjevanje plač vodi samo še v manjšo konkurenčnost Slovenije, s tem pa v manj prihodkov v blagajno. 

Slovenija nujno potrebuje pokojninski sklad, kjer bodo prebivalci varčevali zase – nekaj, v kar bodo zares verjeli. Imamo čudovite priložnosti vlaganja v lastne energetske vire, v svojo infrastrukturo, v okolje, ki bo ogromno pomenilo za nadaljnje rodove.«

2. Spodbuditi varčevanje za starost

Matjaž Čadež, ustanovitelj Halcoma, med drugim meni: »Naša predstava o tem, da mora samo država skrbeti za to, kako bomo živeli v pokoju, se mora nujno prilagoditi tistim državam (na primer Švedski, kjer sem nekaj časa živel), ki imajo sicer veliko uravnilovko pri državnih pokojninah (tudi tisti, ki so imeli visoke plače, imajo relativno nizke pokojnine), vsak posameznik pa ima hkrati veliko možnosti varčevati (dodatno varčevanje je spodbujano z davčnimi olajšavami) za svoj dodaten vir prihodkov, ko je v pokoju.«

3. Stabilno in pregledno davčno in zakonsko okolje vsaj 30 let.

»Zakaj tujci radi vlagajo v Švico ali ZDA?« se sprašuje dr. Mark Pleško, ustanovitelj in direktor družbe Cosylab, in odgovarja: ker so zakoni jasni in se ve, da se ne bodo spreminjali na kratek rok in ob vsakršni volji vlade.

Vlada in opozicija morata zato doseči konsenz glede davčne in gospodarske zakonodaje ter se medsebojno zavezati, da se zakoni in davčne stopnje ne bodo bistveno spreminjali vsaj 30 let. Če tega ne dosežemo, potem so vsi drugi predlogi brezpredmetni.

Še ostalih 8 predlogov si lahko preberete v zadnji številki revije Podjetna Slovenija.

Svoj izvod si lahko naročite TUKAJ.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh