Kaj skrbi odbor za finančno stabilnost?

Klaas Knot, prvi človek mednarodnega odbora za finančno stabilnost (FSB) pred vrhom G 20, opozarja na pet stvari, ki jih skrbijo.

1Globalno gospodarsko okrevanje izgublja sapo. Inflacija in posledični dvigi obrestnih mer se v glavnih gospodarstvih se vse bolj čutijo. Hkrati z napovedano upočasnjeno rastjo bi se lahko zmanjšala zmožnost kreditojemalcev, da odplačujejo zgodovinsko visoke dolgove, kar pomeni izziv tako za banke kot za druge posojilodajalce.

2Tveganja so posebej v nepremičninskem sektorju, ki je med najbolj občutljivimi za dvige obrestnih mer. Pomembno je, da nadzorniki skrbno preverjajo kakovost premoženja v vseh sektorjih, ki so zelo občutljivi za dvige obrestnih mer. Treba je zagotoviti, da ponudniki financiranja – vsem, še posebej pa tem tem sektorjem – skrbno upravljajo tveganja in ostanejo odporni.

3Tveganja zaradi spomladanskega propada bank se zaradi hitrih državnih posredovanj niso razširila na celoten finančni sistem in so torej omejena, vendar pa to ne pomeni, da smo se izognili vsem nevarnostim. Pomembno je, da se dosledno spoštujejo novi globalni kapitalski standardi za banke. Hkrati je potrebna dodatna regulacija nebančnih finančnih institucij vse od skladov do zavarovalnic.

4

Dve glavni nevarnosti za banke, ki ne prihajata iz finančnega sistema, sta digitalizacija in tveganja, povezana s podnebnimi spremembami. Kriptovalute niso izziv samo za finančno stabilnost, temveč so lahko tveganje za monetarno suverenost, kapitalske tokove in fiskalne politike.

5V prihodnjih mesecih in letih globalni finančni sistem čakajo izzivi in šoki. Zato so nujne usklajene politike, da bodo finančni sistemi lahko te šoke prenesli, namesto da bodo preplavili ekonomije.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh