Ko tudi smetnjaki postanejo prazni

Kako lahko v podjetju izboljšamo ravnanje z odpadki? Novi modeli, visoki standardi, nadzor nad odpadki, nove naložbe …

O prihodnjih trendih s področja reciklaže smo govorili z Mojco Jerino iz sodobnega visokotehnološkega proizvodnega podjetja Blok, ki je specializirano za reciklažo in predelavo odpadne električne in elektronske opreme (OEEO), kovin, kompozitov in tehnične plastike.

1. Industrija in reciklaža skupaj za manj odpadkov

»V prihodnosti si želimo več partnerskih odnosov z industrijo; v mislih imamo predvsem sodelovanje pri načrtovanju novih izdelkov,« napoveduje Jerina.

»Z ustreznim načrtovanjem lahko dosežemo, da se pri izdelku uporabi manj surovin, ki jih ni mogoče reciklirati. Priložnosti so tudi na drugi strani. Po postopku reciklaže je mogoče iz recikliranega materiala izdelati inovativne izdelke. Tako bi v prihodnje lažje dosegli zmanjšanje količin, vnovično uporabo in snovno izrabo odpadkov.«

2. Novi, visoki standardi z revizijo prodajnih mest sekundarnih surovin

Elektronski odpadki so trenutno najhitreje rastoči odpadki. Sorazmerno z njihovo količino se povečujejo tudi izzivi pri zagotavljanju učinkovitega upravljanja naprav ob koncu življenjske dobe po vsem svetu.

»Smo prva slovenska organizacija, ki je prejela certifikat WEELABEX za odgovorno mehansko obdelavo odpadne električne in elektronske opreme (OEEO). WEEELABEX je evropski certifikat z oznako odličnosti za odpadno električno in elektronsko opremo, ki ga je ustvarila evropska skupnost. Organizacija postavlja standarde ter natančno spremlja obdelavo in odstranjevanje OEEO. Prav tako revidira prodajna mesta za sekundarne surovine na koncu procesa in se močno osredotoča na doseganje visokih ciljev pri reciklaži OEEO, zdravja in varnosti okolja,« pojasni Jerina.

Ta standard je sestavni del evropskega okoljskega programa in pomaga evropskim državam pri upravljanju e-odpadkov.

3. Nove naložbe v tehnologijo za nove reciklirane izdelke

»Zasnovali smo Center krožnega gospodarstva in ponovne uporabe, ki bo obsegal približno 4.800 m² neto površine in bo v neposredni bližini že obstoječega Centra za reciklažo zrasel v naslednjih letih. Tako bomo iz sekundarnih surovin lahko proizvajali nove izdelke,« izpostavi Jerina.

Pri tem dodaja, da je, ko gre za nove tehnologije, letna emisijska slika pri pridobivanju denimo ene tone aluminija zelo pomembna: »Pri aluminiju iz reciklaže v primerjavi z aluminijem iz primarne surovine izrazito zmanjšamo emisije, za kar približno 4,9 tone ogljikovega dioksida. Uporabljamo najsodobnejšo reciklažno tehnologijo in z lastnim razvojem dosegamo visokokakovostne sekundarne surovine.«

4. Inovativen nadzor odpadkov v podjetju

Z implementacijo pametnih senzorjev podjetja Andivi v smetnjake in koše lahko povečamo nadzor nad odpadki. Senzor deluje na osnovi ultrazvoka, zato lahko vsebino koša merimo tudi skozi vrečko.

Vsak senzor lahko poljubno poimenujemo ter mu določimo prostornino in odpadke, ki jih bodo ljudje odlagali vanj. Poleg tega senzor pozna svojo trenutno GPS-lokacijo in lahko javlja status. Možno je tudi integrirati tloris podjetja in ga razdeliti na več različnih con.

Primer: v coni 1 podjetje skladišči material. Vemo, da bo tam veliko odpadkov embaliranja. V tej coni 1 lahko torej v platformo pošljemo podatke o zasedenosti smetnjakov za papir in plastiko ter tako omogočimo velik prihranek stroškov odvoza.

Pametni senzorji za inovativno ravnanje z odpadki torej lahko sporočajo najboljši možni termin za odvoz odpadkov, zasedenost in tudi to, kateri odpadki predstavljajo največji strošek.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh