ZDA: Se bo inflacija res upočasnila?

Pričakuje se, da se bo skupna inflacija v ZDA upočasnila, tako na mesečni kot na letni ravni. Predstavniki Feda so v torek podali različne komentarje o nadaljnjih dvigih obrestnih mer, pri čemer je predsednik Feda v Chicagu Austan Goolsbee trdil, da bi morala centralna banka ravnati "preudarno in potrpežljivo", poroča Bloomberg Adria. Predsednik Feda New Yorka John Williams pa je prepričan, da imajo uradniki še veliko dela v boju proti inflaciji.

Najbolj nestrpno čakajo podatke o inflaciji vlagatelji. Ameriške terminske pogodbe so ostale nespremenjene, kar je znak, da vlagatelji zadržujejo prevzemanje novih pozicij pred objavo najnovejših rezultatov.

»Če bo ameriška inflacija nad vrednostjo, doseženo prejšnji mesec, torej nad šestimi odstotki, bo indeks S & P 500 upadel za vsaj dva odstotka. Če pa bo nižja od 5,1 odstotka, kakršna je povprečna napoved ekonomistov v Bloombergovi anketi, pa bodo delnice pridobile na vrednosti,« napoveduje partner Goldman Sachs Group John Flood.

Bolj črnogledi so pri banki Wells Fargo. Vseameriški indeks S & P 500 bi v naslednjih treh do šestih mesecih lahko utrpel desetodstotno korekcijo, napoveduje vodja delniškega strateškega oddelka pri banki Wells Fargo Chris Harvey: »Po našem mnenju bo borzni upad vrednosti povzročilo slabšanje gospodarskih razmer, kar pa je posledica: agresivne denarne politike; morebitnih kapitalskih ali likvidnostnih težav, ki jih je spodbudila bančna kriza; in potrošnik, ki je vse bolj odvisen od kreditov za vzdrževanje porabe«.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh