ECB spet viša obrestne mere, IMF napoveduje rast

V četrtek se bodo člani Evropske centralne banke sešli na zasedanju in ekonomisti imajo precej enotna pričakovanja, da bodo ključne evrske obrestne mere povišali še za 0,5 odstotne točke, pišejo Finance.

To je najvišja raven v zadnjih petnajstih letih, ne pa nujno zadnja letos. Glede nadaljnjih dvigov v ECB ni enotnosti, prihajajo pa namigi o tem, da bi se to lahko zgodilo, pišejo Finance. Cilj je jasen: evrska inflacija naj bi znašala dva odstotka na letni ravni, zato bodo nadaljnji odvisni predvsem od tega, kaj se bo dogajalo z inflacijo.

Nekoliko boljše razpoloženje prinaša današnja objava poročila World Economic Outlook Update Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki za leto 2023 napoveduje 2,9-odstotno gospodarsko rast. Recesija torej še ni na vidiku. Napoved je za 0,2 odstotne točke višja od oktobrske napovedi, še vseeno pa pod zgodovinskim (2000-19) povprečjem 3,8 odstotka. Poleg inflacije veliko grožnjo gospodarski rasti še vedno predstavlja tudi vojna v Ukrajini, še navaja poročilo IMF.

Pomakni se na vrh