Zaradi Kitajcev Apple že ob 186 milijard

Vrednost delnic ameriškega tehnološkega velikana Apple je padla že drugi dan zapored, potem ko so se pojavila poročila, da je Kitajska državnim uslužbencem prepovedala uporabo iPhonov. Tržna vrednost podjetja je tako padla za 186 milijard evrov in to tik pred predstavitvijo novega iPhone 15, ki bo 12. septembra.

Peking je uradnikom osrednjih vladnih agencij naročil, naj iPhonov ne prinašajo več v pisarne oziroma naj jih ne uporabljajo za delo. Naslednji dan je nato Bloomberg poročal, da naj bi prepoved veljala tudi za delavce v državnih podjetjih in agencijah, ki jih podpira vlada. 

Vrednost ameriškega tehnološkega giganta Apple je tako v zadnjih dveh dneh padla za več kot 6 odstotkov oziroma za 186 milijard evrov, poroča BBC. Padle so tudi delnice nekaterih Applovih dobaviteljev. Delnice Qualcomma, največjega svetovnega dobavitelja čipov za pametne telefone, so v četrtek padle za več kot 7 odstotkov, poroča portal 24ur. Kitajska je sicer tretji največji Applov trg, lani so tam ustvarili 18 odstotkov svojega celotnega prihodka.

Gre za še en ping-pong metanja polen pod noge. Letos je ZDA s svojima zaveznicama Japonsko in Nizozemsko Kitajski omejila dostop do nekaterih tehnologij na področju čipov. Kitajska se je nato maščevala z omejitvijo izvoza dveh materialov, ključnih za polprevodniško industrijo. Peking naj bi prav tako pripravljal nov naložbeni sklad v višini 40 milijard dolarjev (37 milijard evrov) za spodbujanje industrije čipov, poroča BBC. 

Spomnimo: že leta 2019 so ZDA začele pritiskati na kitajsko podjetje Huawei, saj so ga obtožili, da je povezano s kitajsko vlado in da bi lahko njegovo telekomunikacijsko opremo uporabila za vohunjenje za ZDA.Takratni ameriški predsednik Donald Trump je podpisal izvršni ukaz, ki je podjetju Huawei prepovedal dostop do ameriških tehnologij in storitev. Leta 2020 je ameriško ministrstvo za trgovino Huawei uvrstil na svoj črni seznam, kar je pomenilo, da so ameriška podjetja potrebovala posebno dovoljenje za poslovanje s Huaweijem. Pritisk je popuščal leto pozneje, ko je ministrstvo za trgovino Huaweiju izdalo začasno dovoljenje za poslovanje z ameriškimi podjetji.

Huawei je sicer ravno prejšnji v Pekingu nepričakovano predstavil svoj novi pametni telefon Mate 60 Pro. Kanadsko tehnološko raziskovalno podjetje TechInsights je pojasnilo, da telefon vsebuje nov procesor 5G Kirin 9000s, ki ga je za Huawei razvil največji kitajski pogodbeni proizvajalec čipov SMIC.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh