Slabe novice na pohodu

Gibanje proizvodnih indeksov PMI kaže, da se gospodarske aktivnosti še vedno vztrajno ohlajajo.

Predvsem na račun pomanjkanja novih naročil in posledično zaradi zmanjševanja števila zaposlenih tako v predelovalni kot v storitveni dejavnosti, ugotavljajo pri Združenju nabavnikov Slovenije.

Indeksi gredo navzdol kljub daljšemu obdobju padanja nabavnih cen in zelo skrajšanim dobavnim rokom. Vse kaže, da je recesija tik pred vrati.

Proizvodni PMI znaša avgusta le 25,2 točke in je na najnižji točki v zadnjih 39. mesecih oziroma vse od začetka pandemije Covid-19. Julijski indeks je bil za dobrih pet točk (30,3) višji.
Ni slabo samo pri nas, navzdol se obrača tudi drugod po svetu, vseeno pa z bistveno višjimi indeksi kot pri nas. Proizvodni PMI Eurozone znaša avgusta 43,7 točke, malenkost več kot julija (42,7). Vseeno je že štirinajsti mesec pod mejo 50 točk. Ameriški proizvodni PMI je tudi že četrti mesec zapored pod mejo 50 točk in znaša 47,0 točke. Julija je bil dve točki višje. Pod mejo 50 točk se je ponovno znašel tudi japonski PMI in znaša 49,0 točke.

Slabim novicam pa ni videti konca. Rast lanskega bruto domačega proizvoda je bistveno nižja, kot so kazali prvi, februarski izračuni, poroča portal 24ur. Namesto za 5,4-odstotka je slovensko gospodarstvo po novih izračunih statističnega urada lani zraslo le za dva odstotka in pol. Slovenija se je tako po gospodarski rasti zdaj znašla pod povprečjem rasti Evropske unije. Katastrofa pri računanju brez primere…

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh