Nemški interes za Slovenijo upada

Zanimanje za Slovenijo kot poslovno lokacijo je še vedno veliko, vendar s trendom upadanja, kažejo rezultati 2.0 raziskave Slovensko-nemške gospodarske zbornice, ki so jih predstavili na današnji novinarski konferenci Gospodarsko stanje in naložbena klima.

Le 75odstotkov nemških podjetij v Sloveniji je odgovorilo, da bi ponovno investiralo na tem območju. Leto prej je ta delež znašal 85 odstotkov. V regionalni primerjavi držav srednje in vzhodne Evrope Slovenija nekoliko zaostaja za vrednostmi iz prejšnjega leta. Glavni izzivi so davčne obremenitve, visoki in naraščajoči stroški dela in energije ter pomanjkanje kvalificirane delovne sile, kažejo ugotovitve raziskave.

Izzivi za podjetja so trenutno ogromni, je povedala Dagmar von Bohnstein, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice: »Razogljičenje, zmanjševanje tveganja (de-risking) in v nekaterih primerih tudi ločevanje (de-coupling) so današnji izzivi. Te velikanske naloge lahko uspejo le s sodelovanjem med podjetji in politiko – v Evropi, v Nemčiji in tudi v Sloveniji. To zagovarjamo kot Slovensko-nemška gospodarska zbornica in v ta namen ponujamo svoje strokovno znanje vsem našim skoraj 300 uglednim nemškim in slovenskim članom. Skupaj zmoremo in si želimo, da Slovenija postane gospodarsko najuspešnejša lokacija v središču Evrope!«

Boljše kaže pri naložbah v raziskave in razvoj. Te so stalno visoke in se povečujejo.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh