Svetovna trgovina upočasnjuje tempo

Svetovna trgovina bo v prihodnjih 10 letih prvič po 25 letih rasla počasneje kot bruto domači proizvod, spremenili pa se bodo tudi znani vzorci trgovanja, v posebnem poročilu ugotavlja mednarodna svetovalna družba Boston Consulting Group (BCG).

Svetovna trgovina bo do leta 2031 rasla le po 2,3-odstotni letni stopnji. To je za 0,2 odstotka manj, kolikor naj bi znašala svetovna gospodarska rast, navaja poročilo.

Po mnenju izvršnega direktorja pri družbi in soavtorja poročila Marca Gilberta bo prilagajanje podjetij, panog in držav na spreminjajoče se geopolitične in gospodarske razmere nekaterim prineslo priložnosti, drugim pa izzive, poroča STA.

“Pričakovane spremembe bodo še naprej slabile gospodarsko globalizacijo in odpiranje trgovine, ki sta bila značilna za prva tri desetletja obdobja po hladni vojni. To bo povzročilo, da bo trgovinski zemljevid na novo narisan in bo videti precej drugače kot leta 2021,” je ocenil Gilbert.

Ta naj bi največ koristi prinesel jugovzhodni Aziji, ki bo do leta 2031 po ocenah ustvarila tisoč milijard dolarjev dodatnih prihodkov zaradi novih trgovinskih povezav s Kitajsko, Japonsko, ZDA in EU.

Pomakni se na vrh