Tuji kadri, dobrodošli?

Delavci, ki prihajajo v Slovenijo in tudi tisti, ki so že pri nas, bodo lažje pridobili delovna dovoljenja, je napovedal predsednik vlade na 55. podelitvi nagrad GZS. »Bitka za kadre bo v naslednjih mesecih ključna, če želimo ohraniti konkurenčnost v Evropi,« je povedal Golob.

Perečo problematiko smo sicer pri Podjetni Sloveniji, takrat sicer še pod starim imenom, izpostavili že lani novembra z naslovno temo Skrite ograje na slovenski meji. V članku smo pisali o bizarnih birokratskih postopki, ki trenutno (še) veljajo pri nas:

  >> Oseba s Filipinov, ki želi delati na Hrvaškem, lahko vse uredi v glavnem mestu Manili. Če ista oseba želi delati v Sloveniji, mora dokumente urejati v Tokiu. Z letalom 2x po 5 ur!

  >>  Če oseba iz Srednje Amerike želi delati v Sloveniji, mora urediti dokumente v Braziliji ali Argentini!

  >> Če oseba iz Južne Afrike želi delati v Sloveniji, mora oddati prstne odtise v Kairu na Severu Afrike!

  >> Celo ko je oseba iz oddaljene države že v Sloveniji, mora urediti dokumente na slovenskem veleposlaništvu, ki pokriva njegovo matično državo. Kjerkoli na zemeljski obli to je!

Zgodbo bomo nadaljevali v aprilski številki revije Podjetna Slovenija: Kaj lahko pričakujemo? Kakšni premiki so že narejeni in kaj potrebujejo podjetniki, da bodo sploh lahko delali?

Izidemo 10. aprila!

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh