IMF: Čaka nas trd gospodarski pristanek

»Trd pristanek, zlasti za razvita gospodarstva, je postal oprijemljivejše tveganje. Politike čaka iskanje kompromisa, kako znižati trdovratno inflacijo, a doseči rast ter ohraniti finančno stabilnost,« pravijo pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF).

Napovedi niso najboljše ne za Slovenijo, ne za svet. Spomladanske projekcije kažejo, da naj bi gospodarska rast v Sloveniji letos znašala le 1,6 odstotka. Še novembrska napoved je bila denimo za 0,2 odstotka boljša. Po lanski 5,4-odstotni rasti gospodarstva je to v vsakem primeru konkreten padec.

Svetovno gospodarstvo bo letos zraslo le za 2,8 odstotka. Lani je je bila rast 3,4-odstotna. Po verjetnem alternativnem scenariju, ki predpostavlja nadaljnji stres v finančni panogi, bi bila rast še manjša, okoli 2,5-odstotna, poročajo Finance.

Sklad sicer predvideva, da bodo letos na svetovno gospodarstvo vplivali podobni dejavniki kot lani, med njimi tudi protiinflacijski boj centralnih bank prek višanja obrestnih mer in geopolitične napetosti.

Antropologija ponuja pomemben vpogled v politične izzive, pravi Gillian Tett. Predstavila je antropološko perspektivo današnjih ključnih gospodarskih vprašanj, vključno s propadom banke Silicon Valley Bank, pripravljenostjo na pandemijo in podnebnimi spremembami.

Vsaka panoga ima svojo kulturo in omejitve, pravi: »To zahteva pogled na svet skozi oči drugih ljudi in vsrkavanje drugih perspektiv. Za ekonomiste to pomeni tudi izogibanje ozkim ekonomskim modelom in zavedanje drugih pomembnih elementov, kot so podnebne spremembe in tehnološke inovacije.«

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh