Do konca leta končno lažje za filipinske delavce

Po dolgotrajnem opozarjanju in pozivom vladi, da gospodarstvo nujno in čim prej potrebuje tujo delovno silo, se bodo stvari očitno začele obračati na bolje.

Slovenija do konca leta odpira generalni konzulat v Manili na Filipinih. To bo precej olajšalo zaposlovanje filipinskih delavcev, ki bi želeli delati v Sloveniji. Do zdaj so namreč morali dokumentacijo urejati v Tokiu na Japonskem, kar je drago in zamudno.
»Odprtje slovenskega generalnega konzulata v Manili bo okrepilo sodelovanje med državama na vseh področjih, še posebej na gospodarskem,« je ob obisku Filipinov julija povedala generalna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve Renata Cvelbar Bek. To pomeni tudi lažje pridobivanje vseh potrebnih dokumentov za zaposlovanje Filipincev v Sloveniji, kar pomeni, da se bodo lahko vsaj nekoliko hitreje zaposlili kot do zdaj, poročajo Finance.
Kot so povedali v družbi Sigr z Jesenic, kjer zaposlujejo že več kot 90 filipinskih voznikov, so Filipinci izredno dobra izbira: »Imajo dobre delovne navade, visoke moralne vrednote, odlično znanje angleškega jezika, v Evropo pridejo, ker hočejo tu delati, in se temu primerno tudi vedejo. Sem pridejo z znanjem voznika, je pa res, da moramo v njihovo šolanje vložiti veliko časa in energije. Približno od mesec dni do treh mesecev traja, da jih pripravimo za mednarodne prevoze po Evropi.«

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh