Ali so marksisti bolje razumeli pomen ekonomije?

Ne, niso. Ker so izhajali samo iz ene ideologije. Pa vendar imamo danes neredko občutek, da so veliko več pozornosti posvetili temu, kako ustvarjati (gospodarstvu), kot pa temu, kako deliti.

O tem se sprašujem, ko poslušam koga na televiziji ali radiu govoriti o tem, kako bi bilo treba zagotoviti sredstva za to, ono ali tretje. Pri tem se zdi, kot da nastopajoči na TV misli, da denar raste na drevesu.

V Sloveniji je tega veliko, predvsem v družbeni nadstavbi, če se izrazimo v Marxovem jeziku. Imamo obilico doktorjev delitve in malo doktorjev ustvarjanja.

V družbeni bazi pa so ljudje bolj nagnjeni k ustvarjanju. V tokratni reviji objavljamo lep primer ustvarjanja dodane vrednosti. Gregor Rebolj, eden najuspešnejših slovenskih startup podjetnikov, podpira nov krog startupovskega maratona v širši regiji. Že skoraj 100 uspešnih podjetnikov pomaga novim startupom.

Med njimi so mnogi najbolj znani startupovci iz Slovenije, Hrvaške in Srbije, ki bodo zasluženi denar od prodaje svojih podjetij po svetu vlagali nazaj – v startupe iz regije: slovenske, hrvaške, srbske …

Ustvarjajo novo generacijo podjetnikov, ki bodo zagotovo koristili družbeni bazi in družbeni nadstavbi. Ali ni to odgovorno družbeno dejanje? Denar, ki so ga zaslužili po svetu, namenjajo za investicije v svojih domovinah. Za nov krog ustvarjanja.

Imamo obilico doktorjev delitve in malo doktorjev ustvarjanja.

Se pa tudi startupovci, tako kot drugi, doma zaletavajo v različne ovire, o čemer smo pisali v številnih izdajah revije Podjetna Slovenija. Za tokratno izdajo smo zato sistematično pogledali, kaj ta hip dela naša vlada in česa ne dela: Nekaj namigov:

1. Kmalu bodo uvedene nove spremembe pri zaposlovanju tujcev po novi direktivi EU.

2. Kakšne spodbude starejšim in podjetjem se obetajo v sklopu nove pokojninske reforme?

3. Notar na daljavo bo na voljo – leta 2025.

4. Poleg širitve štajerske in primorske vpadnice se obetajo tudi nova parkirišča za osebna in tovorna vozila vzdolž avtocest …

No, veliko vprašanje pa je, ali se minister za finance zaveda, kaj potrebujejo najbolj konkurenčna visokotehnološka podjetja. Glede na odgovore, ki smo jih prejeli, se lahko vprašamo naslednje.

Ali minister za finance razume preprosto razvojno verigo:

boljši strokovnjaki → boljši izdelki → boljša prodaja → višje plače → več davkov → več za zdravstvo → višje pokojnine?

Več na naslednjih straneh naše in vaše Podjetne Slovenije. Vabljeni k branju.

Poglejte komentar o finančnem ministru: povezava

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh