ˮZmernoˮ namesto ˮhitrega poslabšanjaˮ

Tveganje za Zahodno Evropo ni več ˮhitroˮ, ampak ˮzmernoˮ, kaže januarsko poročilo o tveganjih družbe Dun & Bradstreet. Pomaga nenavadno milo vreme, ki zmanjšuje pritisk na cene energije. Kratkoročno bo pritisk na poslovne stroške verjetno ostal visok, povpraševanje pa se bo zmanjšalo, saj se bo kupna moč potrošnikov še naprej zmanjševala, navaja poročilo.

Kakšni so še izsledki poročila?

  • Osnovna inflacija še vedno ostaja nad cilji.

  • Vidno manjši svetovni pritisk na cene surovin in dobavne verige.

  • Nenaden in nepričakovan preobrat temperatur bi lahko močno poslabšal evropske obete. 

  • Ponovno odprtje Kitajske, je sicer pozitivno za evropsko in svetovno rast, pa lahko ponovno okrepi inflacijo v Evropi, na primer z večjim povpraševanjem po energiji. 

Podjetja bi se morala pripraviti na različne scenarije, svetujejo pri Dun & Bradstreet. Tveganje stagflacije se je sicer povečalo v delih srednje in vzhodne Evrope, zlasti v energetsko intenzivnih in odprtih gospodarstvih, kot so Češka, Madžarska, Slovaška in Poljska, skupaj z Rusijo in Ukrajino. Pričakovano pa so v razmeroma boljši situaciji Slovenija, Bolgarija, Romunija, Estonija, Latvija, Litva, Gruzija in Srbija, ker so manj gospodarsko izpostavljene posledicam vojne, še navaja poročilo.

Pomakni se na vrh