UMAR: Bolj optimistično kot jeseni

Napoved gospodarske rasti se je dvignila z jeseni napovedanega 1,4 na 1,8 odstotka, ugotavlja UMAR v Pomladanski napovedi gospodarskih gibanj 2023.

To je nova bolj optimistična napoved za gospodarstvo kot pred novim letom. Na spletnem pogovoru Podjetne Slovenije s predsednico Združenja nabavnikov smo že 1. februarja spregovorili o spremembi trendov. 

V reviji Podjetna Slovenija smo izpostavili preobrat pri indeksu nabavnih menedžerjev PMI, ki je v območju evra spet preskočil mejo vrednosti 50. Včeraj pa smo na našem portalu poročali, da je indeks PMI preskočil vrednost 50 tudi v Sloveniji.

Na Umarju letos pričakujejo nadaljnjo zmerno rast investicij, podprto z javnimi sredstvi in sredstvi EU, in šibko rast izvoza ter zasebne potrošnje. Slednja bosta ponovno hitreje naraščala v drugi polovici leta.

Inflacija naj bi se postopno umirjala, a še ne v prvih mesecih leta. Proti ciljnima dvema odstotkoma naj bi padla šele po letu 2024.

Umirjanje nas čaka tudi pri rasti zaposlenosti in upadanju brezposelnosti, veliko pomanjkanje delovne sile pa tudi v prihodnjih dveh letih ne bo dopuščalo vidnejše rasti zaposlenosti.

Manjše negotovosti v mednarodnem okolju zmanjšujejo tveganja za uresničitev napovedi. Še vedno pa ostaja ta nekaj negotovosti., in sicer potek vojne in razmere na energetskih trgih. Med tveganji za nižjo gospodarsko rast so tudi morebitno daljše vztrajanje inflacije na visoki ravni, vplivi podnebnih sprememb ter geopolitične in tudi pandemične razmere.

Nekaj je tudi možnosti, da bi bila gospodarska rast na globalni ravni, v EU in v Sloveniji višja od osrednje napovedi. Povod za to bi lahko bilo hitrejše zniževanje inflacije ali višja zasebna potrošnja, pozitiven vpliv na gospodarsko rast bi imelo tudi še učinkovitejše črpanje celotnega paketa sredstev EU in javnofinančni učinki reformnih ukrepov.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh