Slaba novica: energenti se bodo spet podražili

Danes se je iztekel ukrep znižanja davka na dodano vrednost na energente.

To pomeni, da bodo položnice od junija naprej spet višje, in to kljub temu, da še do konca leta velja regulacija maloprodajnih cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce ter cen elektrike za mala in srednje velika podjetja.

DDV se namreč na računu obračuna na koncu, potem ko so seštete cene same dobavljene energije, omrežnine, trošarine, prispevkov in ostalih dajatev ter morebitnih drugih stroškov. Po oceni energetskega strokovnjaka bi se pri elektriki lahko poznalo tudi od pet do deset evrov v povprečju na mesec, poroča portal 24ur.com.

Ukrep je bil sicer sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov v času zadnje ogrevalne sezone, ko so bile razmere na trgu energentov še posebej zaostrene, so sporočili z ministrstva za finance. Veljal je od 1. septembra lani.

»Namen zakona je bilo skupaj z drugimi ukrepi razbremeniti potrošnike visokih cen ogrevanja v času kurilne sezone. Nižja stopnja DDV je bila obračunana samo za energente, ki so namenjeni ogrevanju. Zdaj ob koncu kurilne sezone se je poraba energentov, ki so namenjeni ogrevanju, že zmanjšala,« so zapisali na finančnem ministrstvu.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh