Kdo bo plačal plače?

Plače bi lahko do konca leta 2025 zrasle za 14 odstotkov, napovedujejo pri Evropski centralni banki (ECB). Kdo jih bo plačal?

Na ECB si “želijo”, da podjetja plačnih poviškov ne bi prelila v podražitve izdelkov in storitev. »Moramo zagotoviti, da podjetja absorbirajo naraščajoče stroške dela v maržah,« je povedala predsednica ECB Christine Lagarde.

Učinek rasti plač na evrsko inflacijo je bil okrepljen z nižjo ravnijo produktivnosti, pravi Lagardova. Razlog je v tem, da podjetja zaradi pomanjkanja usposobljenega kadra pri sebi “kopičijo delovno silo”, kar da je vidno v razliki med skupnimi in povprečnimi opravljenimi urami – “ker plače rastejo hitreje od produktivnosti, to pomeni inflacijski pritisk”, poročajo na Financah.

»Če bi si podjetja poskušala povrniti 25 odstotkov izgubljenega zaradi upada marž, bi to pomenilo, da bi bila evrska inflacija v letu 2025 precej višja od osnovnih projekcij ECB. V tem primeru bi v letu 2025 evrska splošna inflacija dosegla tri odstotke, medtem ko so junija pri ECB napovedovali, da bo v letu 2025 inflacija znašala 2,2 odstotka,« pravi Lagardova. Zato je treba zagotoviti, da bodo podjetja rastoče stroške dela absorbirala prek svojih marž.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh