Kako se boste ogrevali, je odvisno od tega, kje živite

Počasi se ugaša plinsko omrežje, v ospredje pa prihaja energija sonca, vetra in vode, je zapisano v predlogu novega zakona o energetski politiki ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Zemeljski plin je energent, ki ga v celoti uvozimo. V novem predlogu zakona o podnebni politiki zato ni na vrhu, a ga zakon niti ne ukinja, kot je bilo sprva razumljeno, je razložila državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen v oddaji 24 ur zvečer: »Zakon reče, da se moramo danes začeti pogovarjati o menjavi, drugih oblikah energije, drugih sprejemljivih rešitvah. Ne dovoljuje širitve plinskega omrežja.«

Prioriteta bodo obnovljivi viri energije, na drugem mestu pa poraba odvečne toplote. Nato so rešitve odvisne od prebivališča – tipa naselja, v katerem odjemalec živi. 

V strnjenih naseljih je zaradi kakovosti zraka in PM delcev priporočeno, da ljudje ostanejo na sistemih toplotnega ogrevanja, razogličenje bodo dosegli na drug način. V novogradnjah ne bodo več dovoljevali peči na trda goriva, kot so kurilno olje, zemeljski plin ali premog. Spodbujali bodo daljinsko ogrevanje ali namestitev toplotnih črpalk, saj da bodo novo zgrajene hiše dovolj energijsko varčne. Na podeželju, kjer je kakovost zraka boljša, se jim na ministrstvu zdi najbolj smiselna uporaba lesa, poročajo na portalu 24 ur.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh