Kako kaže gradbeništvu?

Poleg naravne katastrofe v začetku avgusta smo priča tudi ohlajanju gospodarstva v Evropski uniji in pri nas.

Napovedi gospodarske rasti za prihodnji dve leti so v primerjavi s prejšnjimi leti nižje in temu primerno se vedejo tudi naročniki, pravi Ficko. Vlada je v proračunu že pred katastrofo zmanjšala finančna sredstva, namenjena infrastrukturnim projektom. Zdaj bo še toliko težje.

Leta 2022 je evropski gradbeni sektor zrasel za 3 odstotke, navaja poročilo Napovedi evropskega gradbenega trga do 2025 (angl. European Construction Market Forecasts to 2025) 95. konference Euroconstruct na začetku junija.

Letos in prihodnje leto nas na žalost čakajo slabši rezultati. Najnovejša napoved zdaj predvideva padec na negativnega 1,1 odstotka v tem letu, ki mu bo v letu 2024 sledilo rahlo izboljšanje, a še vedno na negativni strani – 0,7 odstotka. Okrevanje in pozitivne številke se obetajo šele leta 2025.

Številke so glede na dogajanje pričakovane. Močna rast inflacije v letu 2022, ki jo je med drugim povzročila energetska kriza, je centralne banke prisilila v konkreten dvig obrestnih mer in s tem poslabšala zmožnost financiranja stanovanjskih investicij. Hipotekarne obrestne mere so se leta 2022 v večini evropskih držav podvojile, na Finskem, Slovaškem, v Švici in Združenem kraljestvu pa celo potrojile, kažejo napovedi Euroconstructa.

Po trenutni napovedi bo skupna stanovanjska proizvodnja leta 2023 v državah Euroconstructa nižja kot leta 2022. Krčenje naj bi se nadaljevalo še eno leto.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh