Cenejši energenti: kdaj bodo nižji zneski na položnicah?

Končno lahko pišemo o pocenitvah: borzna cena plina se je od lanskega avgusta pocenila za več kot 90 odstotkov. V petek se je gibala okoli 25 evrov za megavatno uro.

Tudi cene elektrike so šle močno navzdol. Trenutno se na nemški borzi cena megavatne ure elektrike giba okrog 130 evrov, kar je 86 odstotkov manj kot lani avgusta. Kdaj se bo vse to poznalo na položnicah?

Ponudniki so pri napovedih previdni. Kljub dobrim novicam z borz opozarjajo na negotove razmere, poročajo na Financah, kjer so zbrali izjave ponudnikov.

Pri Energetiki Ljubljana pričakujejo, da se bodo ob nadaljevanju podobnega cenovnega drobnoprodajne cene deloma prilagodile veleprodajnim v drugi polovici leta oziroma do začetka prihodnje ogrevalne sezone.

Pri Petrolu ocenjujejo, da bi se lahko učinki trenutnega umirjanja razmer na trgu energentov prepoznali v prihodnjem letu. Bodo pa ti odvisni tudi od nadaljnjih ukrepov države.«

Pri ECE so povedali, da so trenutne nakupne cene pod reguliranimi cenami. Če bo to zadoščalo za znižanje cen že letos, pa bodo vedeli v začetku jeseni, pravijo.

Pri Energiji Plus pravijo, da če se bo trend upadanja cen na borzi nadaljeval, bi se to pri prodajnih cenah lahko poznalo v prihodnji ogrevalni sezoni.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh