Čaka nas mirna energetska zima

Trenutno so cene na maloprodajnem trgu električne energije nižje od reguliranih cen, zato regulacija cen v prihodnjem letu ni več potrebna, je povedal Borut Kozan, HSE, na energetski konferenci na sejmu MOSS.

Da bo energetsko prihodnja zima manj zahtevna, kot je bila prejšnja, je napovedal Jurij Klančnik, direktor področja za obratovanje v družbi ELES. Razlogov je več. V francoskih nuklearkah končujejo remontni cikel, njihova proizvodnja se zato vrača v dolgoletno povprečje. Poleg tega pa je EU izpad ruskega zemeljskega plina v veliki meri nadomestila z dodatnim uvozom iz Alžirije in Norveške ter z uvozom utekočinjenega zemeljskega plina, poročajo Finance.

Na zimo smo pripravljeni bolje kot lani, je potrdil Jan Bohinec iz GEN-I. Evropski plinohrami so rekordno napolnjeni. V GEN-I ocenjujejo, da bo v Evropi ob koncu zime dovolj zemeljskega plina. Aprila 2024 bo v plinohramih plina sicer ostalo bolj malo, a ga bo dovolj tudi v primeru, če bo zima mrzla. Stanje plinohramov je sicer zelo odvisno od temperatur. »Tveganje, da oskrba prihodnjo zimo ne bi bila stabilna, se zmanjšuje,« je še povedal Bohinec.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh