Leto prevzemov podjetij

Svetovni trendi naraščanja prevzemov in združitev po rekordnem letu 2021 bodo letos aktualni tudi v Sloveniji, napovedujejo pri svetovalni družbi PwC.

Veliko je družinskih podjetij, katerih lastniki imajo otroke, ki si ne želijo nadaljevati družinske tradicije. Začenja se lov za novimi lastniki. »To bo gotovo spodbudilo aktivnosti v dejavnosti združitev in prevzemov,« je povedal Damir Kecko iz PwC.

Investitorje bodo iskali tudi lastniki portfeljskih naložb. Na trg združitev in prevzemov bodo vplivala tudi podjetja v težavah, ki želijo zagotoviti likvidnost za temeljne dejavnosti z odtujitvijo strateško nepomembnih sredstev ali dejavnosti, pa tudi podjetja v tuji lasti, katerih lastniki bodo iskali izstop iz naložb ali prodajo oziroma odsvojitev, dodaja Kecko.

Zanimanja in denarja za nakupe podjetij je dovolj, pravi Primož Rozman iz PwC Slovenija. Poleg tega povpraševanje presega število zanimivih podjetij, ki so naprodaj oziroma se zanimajo za kapitalsko povezovanje, še pravi Rozman: »Smo v stiku s številnimi skladi tveganega kapitala, pa tudi institucionalnimi investitorji, ki si želijo investirati pri nas, kot tudi širše v regiji, vendar ne najdejo pravih priložnosti.«

Vir 24ur.com

Pomakni se na vrh