Kje je antinflacijski program?

Prvi mož koalicije Robert Golob je oktobra hrumel, da je treba policijo očistiti janšistov. Prvi mož opozicije Janez Janša pa je pozival k osebnemu oboroževanju.
To je žalostna politična realnost v Sloveniji.

Pred letom in pol se je moral zdajšnji prvak opozicije posloviti od oblasti, ker je počel podobne neumnosti, kot je bil omenjeni poziv v oktobru. Takrat je na oblast prišel Robert Golob. In to na volitvah, ki se jih je udeležilo skoraj 40 odstotkov več volivcev kot običajno. Ker so želeli normalizacijo.

Ne politizacije z drugo barvo v imenu depolitizacije! Ampak normalizacijo!

Leto in pol po volitvah je končno govora o tem, da ne potrebujemo 21 ministrstev, ampak jih je dovolj 12. To smo mnogi vedeli že prej. Prvič zato, ker je Slovenija za toliko ministrstev in ministrov premajhna. Drugič pa zato, ker več ko je ministrov in ministrstev, težje je usklajevanje med njimi. Delovanje vlade pa je pri tem toliko manj učinkovito.

Če bo premier zdaj zmanjšal število ministrstev, bo to samo eden od predpogojev za normalizacijo. Med temi pa je najpomembnejša inflacija. Ta res upada, toda vztraja na veliko višjih ravneh kot v povprečju v območju evra, kjer je bila oktobra na letni ravni 2,9-odstotna. V Sloveniji pa 6,9-odstotna!

Kaj je vlada storila za to, da bi hitreje zmanjšala inflacijo? Kaj ji je predlagala opozicija?

Inflacija je nekakšna slovenska tabu tema. O njej sicer govorimo, vendar premalo in preveč površno. Profesor dr. Mojmir Mrak je na začetku oktobra v spletnem pogovoru za naročnike Podjetne Slovenije jasno povedal: »Inflacija v Sloveniji je višja od povprečja v evroobmočju, kar negativno vpliva na cenovno konkurenčnost naših izvoznikov. Ko je inflacija članice monetarne unije višja od povprečja, je restriktivna fiskalna politika eden od ključnih instrumentov te države za vzdrževanje mednarodne konkurenčnosti.«

Intervju z dr. Mrakom o tem, kaj nas doma in globalno v svetu čaka v letu 2024, lahko preberete v tokratni izdaji Podjetne Slovenije. Mi namreč od izzivov ne odvračamo pogleda. Podjetna Slovenija vztraja pri tem, da je svetilnik pred čermi, ki vas čakajo pri vašem prihodnjem poslovanju. Doma in v svetu.

Tako visoka slovenska inflacija lahko na površje naplavi marsikaj. Zato bi bilo prav, da jo vodilni politiki slišijo in prenehajo diktirati neumnosti. Predvsem pa, da temu primerno prilagodijo trošenje davkoplačevalskega denarja. Časa počasi zmanjkuje.

P. S.: Zakaj imamo več kot 200 občin, primanjkuje pa kadrov v gospodarstvu?

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh