»Dvig cen tobačnih izdelkov ni rešitev.«

Samo dvig cen tobačnih izdelkov ni rešitev, je povedala vodilna strokovnjakinja za prevare in finančno forenziko Sandra Damijan na trend draženja tobačnih izdelkov, ki ga napoveduje Golobova vlada: »Uporabniki se bodo preusmerili na črni trg, kjer izdelki niso preverjeni. Lahko so celo nevarni.«

Osnutek novele tobačnega zakona med drugim predvideva tudi prepoved arome v elektronskih cigaretah ter kadilnic v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Nerealno je pričakovati, da bi s popolno prepovedjo zmanjšali povpraševanje po kajenju, opozarja Damijanova: »To je treba urediti na takšen način, da ne bo sistemskih težav. Tako, da ne bo nasprotnega učinka in porasta črnega trga, s tem pa tudi primerov, kot so jih imeli v ZDA v povezavi z vejpanjem.« Država bi se morala medijsko bolj posvetiti ozaveščanju javnosti o škodljivih posledicah kajenja in izobraževanju mladih, še dodaja.

Slovenija je zaradi nezakonite prodaje in čezmejne trgovine tobaka ob skoraj 24 milijonov evrov letno, kažejo ocene raziskovalnega projekta BalkanSmugg zagrebškega inštituta za ekonomijo, je povedala Sandra Damijan v intervjuju, ki ga je objavil portal Siol.net. Gospodarska škoda zaradi črnega tobačnega trga in čezmejne trgovine v Sloveniji v desetih letih doseže odstotno točko slovenskega bruto domačega proizvoda, je še povedala.

»Po zadnjem polletnem poročilu policije je bil delež gospodarske kriminalitete v celotni kriminaliteti s 3.594 obravnavanimi kaznivimi dejanji 18,2-odstoten, povzročena škoda je bila ocenjena na 75,3 milijona evrov ali 73,1 odstotka vse povzročene škode, kar je ogromno za Slovenijo,« še navaja Damijanova.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh