Elektro revolucija

Lestvica top 500 malih in srednjih podjetij je letos dodobra premešana. Razloga sta vsaj dva: elektro revolucija zaradi trajnostnih ukrepov in nekaj podjetnikov, ki so to lestvico zapustili.

Na naši najbolj znani lestvici 500 najuspešnejših malih in srednjih podjetij (MSP) najbolj bode v oči naslednje – trajnostna gospodarska politika je na plano vrgla nove zmagovalce.
Letošnji zmagovalec, podjetje Firšt iz Velenja, je specialist za pogone, ventile in regulatorje ogrevanja. Drugouvrščeni IMP Pumps načrtuje, razvija, proizvaja, distribuira ter vzdržuje črpalke in črpalne sisteme. Petouvrščeni Metrel je prav tako povezan z elektriko, in sicer proizvaja testno in merilno opremo za elektroindustrijo. Trije med pet na vrhu in pri vrhu – to je skoraj tako kot lani naši smučarski skakalci na finalu svetovnih poletov v Planici.

Slaba stran padcev dobičkov

Če so dobički podjetij, povezanih s trajnostnimi trendi, zrasli, pa so v povprečju vseh na lestvici padli. Podjetja so morala v letu 2022 ustvariti vsaj 1,281 milijona evrov EBITDA, da so se prebila med prvih 500 na lestvici. To je nekoliko manj kot lani (po podatkih za leto 2021) – vsaj 1,295 milijona evrov EBITDA.
Toda pri vrhu se padci dobičkov vidijo bolj očitno. Letošnja prva deseterica je ustvarila med 6,642 milijona in 9,314 milijona evrov EBITDA. Lanska prva deseterica med 6,994 milijona evrov in 14,209 milijona evrov EBITDA. Torej znatno več.

100.

Alpos Alu na industrijski lestvici bi bil z 1,572 milijona evrov EBITDA veliko višje uvrščen na vseh drugih panožnih lestvicah.

65,6 %.

Samo toliko EBITDA je dosegel letošnji prvak lestvice, če ga primerjamo z lanskim prvakom.

 
Dobra stran padcev dobičkov

Lani je bil na vrhu Dewesoft, ki ga letos ni več na lestvici. Prerasel je našo lestvico in se znašel med velikimi podjetji. Še eno podjetniško slovensko podjetje, ki je stopilo korak naprej. Na naši jesenski lestvici bo še več podjetnikov, ki imajo v lasti že velika podjetja. Spomnimo, lani je bilo takšnih med 60 in 70, po konsolidiranih ali nekonsolidiranih podatkih.
Dobički torej padajo tudi zato, ker nekatera podjetja hitro rastejo in prerastejo našo lestvico 500 najboljših MSP. Dewesoft pri tem zagotovo ni edini.
So pa tokrat v vrhu nekatera podjetja, ki so že stalnica pri vrhu: Gabrijel Aluminij, Plastoform, Transport Finec, Hyla, Nektar Natura, Tem Čatež, Eho in še mnogi drugi stari znanci.

Še vedno prevladuje – industrija

Prevlada industrije se letos kaže tudi v podatku o znesku EBITDA. Na 100. mestu lestvice industrijskih MSP je Alpos Alu z 1,572 milijona evrov EBITDA. V trgovini bi se s takšnim podatkom uvrstili višje, na 80. mesto, v logistiki in prometu na 37. mesto, v informacijski tehnologiji pa kar na 24. mesto. Informacijska tehnologija torej v Sloveniji še vedno šepa, ko gre za mala in srednja podjetja.

Že lani je bilo na naši lestvici top 500 MSP samo 30 od 500 podjetij, ki jih po standardni klasifikaciji lahko uvrstimo v informacijsko tehnologijo ali širše digitalizacijo. Po drugi strani pa je bilo med 500 najboljših MSP letos kar 155 industrijskih podjetij.
Letošnji zgoraj omenjeni podatki z drugačnim zrcalom kažejo zelo podobno sliko.

Letos tudi regijske lestvice

Na naslednjih straneh vam letos omogočamo ogled nove generacije najboljših med MSP. Tokrat tudi z regijskimi lestvicami in prvaki, ne le s panožnimi. Več o regijskih lestvicah v članku na naslednjih straneh.

Merila za uvrstitev na lestvico
  • Letos so pogoji za uvrstitev na lestvico, ki jo pripravljamo skupaj z našim partnerjem, družbo Dun & Bradstreet Slovenija, enaki kot lani. Podjetja so morala ustrezati štirim od petih naslednjih meril:
  • obseg prodaje: od 1 milijona do 40 milijonov evrov
  • sredstva: od 2 milijonov do 20 milijonov evrov
  • število zaposlenih: od 25 do 250
  • donos na kapital: vsaj 10 %
  • delež dolga v financiranju: manj kot 70 %

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh