V Sloveniji zmaguje vpitje, ne argumenti

V času popolne športne evforije – mimogrede, ne pozabite navijati za naše nogometaše, se le malokdo vpraša, zakaj Luki Dončiću in Benjaminu Šešku zaslužene vrtoglave zneske večina privošči, za uspešne podjetnike in druge podjetne ljudi v naši domovini pa to ne velja.

Zanimiv odgovor na to vprašanje je v intervjuju na naslednjih straneh podal slovenski antropolog dr. Dan Podjed:

»Edini podjetnik, ki se mu to oprosti, je športnik, kakršen je Luka Dončić. Njemu bogastvo oprostimo tudi zato, ker nastopa v tujini. Služi drugje. Ne plačujemo ga mi doma.«

Zdrava kmečka logika župana podjetniško navdihnjene Ajdovščine iz vrst Socialnih demokratov, Tadeja Beočanina, po kateri je treba najprej ustvariti več, da bi lahko več tudi delili, drugod po Sloveniji večinoma ni zaživela. Prevladala je nezdrava logika: čim več deliti, četudi za to nismo ustvarili dovolj.

To se najbolje zrcali v javnih financah. Četudi imamo rekordno zaposlenost in nadpovprečno zajemamo davke iz prihodkov, ne iz premoženja, država še vedno beleži deficit v proračunu. Ob tem pa imamo številne lobistične skupine, ki glasno vpijejo, koliko krivic se jim (menda) godi.

V Sloveniji zmaguje tisti, ki vpije. Ne tisti, ki razpravlja z argumenti. Pred dnevi me je nekdo z ministrstev vprašal, kako to, da se po dodani vrednosti ne moremo približati razvitejšim članicam EU, četudi imamo številna dobra podjetja. Odgovor je preprost. Ker uspešnim Slovencem, ki dobro zaslužijo v tujini, oprostimo. Ne oprostimo pa tistim, ki dobro zaslužijo doma.

Seveda je prav, da smo kritični do tistih, ki doma dobro zaslužijo ali pa je znano, da so premožni, če njihovi zaposleni obenem dobivajo mizerno plačo ali pa jim je sploh ne izplačajo v celoti, čeprav so jo zaslužili s svojim delom. Če delavci ne prejmejo plače, ki so jo zaslužili po pogodbi, se temu preprosto reče – kraja. Takšne bi morali podjetniki sami izločiti iz svojih vrst.

A v Sloveniji se žal dogaja še nekaj. Mnogi ne privoščijo dobrih zaslužkov niti tistim podjetnim ljudem, katerih delavci imajo zelo dobre, precej nadpovprečne plače. Spet se to najbolj zrcali v javnih financah. Pravilo je že dolgo znano: »Vzeti več tistim, ki dobro zaslužijo (nazadnje po novih davčnih predlogih nekaterim samostojnim podjetnikom), četudi s samostojno dejavnostjo zaradi bolezni, nesreč in podobno tvegajo bistveno več kot zaposleni. Dati pa tistim, ki so najbolj glasni.«

Poletje je tukaj. V naslednjih dveh mesecih bomo vsi skupaj na to malo pozabili. Srčno bomo še naprej navijali za Luko, Benjamine, Jana, Janjo, Tadeja, Kristjana, Tino, Primoža, Tineta in druge naše vrhunske športnike na Euru 2024 ter olimpijskih igrah v Parizu.

V uredništvu Podjetne Slovenije v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije prav zato pripravljamo posebno revijo o slovenskih športnih in poslovnih šampionih. Revija bo med drugim na voljo vsem poslovnim in drugim obiskovalcem Slovenske hiše na OI v Parizu.

Zakaj to počnemo? Ker največ dodane vrednosti prinašajo šampioni: športni, poslovni, znanstveni, inovatorski, umetniški … Ko bomo to spoznali, nam bo veliko bolje.

Pravkar ste prebrali uvodnik Gorana Novkovića iz sveže številke revije Podjetna Slovenija. Svoj izvod si lahko naročite TUKAJ.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh