Pozor: podjetja kopičijo zaloge

Edini indeks, ki je po petih mesecih ponovno nad mejo 50 točk, je indeks rasti zalog repromateriala in znaša 54,6 točke (junija 44,6).

Kaže, da podjetja kopičijo zaloge zaradi zmanjšane proizvodnje in manjka novih naročil, ugotavljajo pri Združenju nabavnikov Slovenije v zadnji analizi indeksa PMI. Še ta ni prav obetaven, a vse ostalo gre še naprej in še bolj (strmo) navzdol.

Gibanje proizvodnih indeksov PMI kaže, da gospodarska aktivnost še vedno vztrajno pada kljub daljšemu obdobju padanja nabavnih cen in zelo skrajšanim dobavnim rokom. PMI in vsi njegovi podindeksi tako že dlje časa kažejo jasne znamenja recesije, ki se v tretjem četrtletju zelo poglablja. Rast vztrajno izgublja tudi storitveni sektor, kar dodatno opozarja na kritične razmere v gospodarstvih.
Proizvodni PMI znaša v juliju 30,3 točke (junija 38,4) in je na najnižji točki v zadnjih 39. mesecih oziroma vse od začetka pandemije Covid-19. Vrednost je celo druga najnižja od začetka meritev PMI Slovenija (maj 2014).
Indeks proizvodnih aktivnosti znaša 24,3 točke, indeks novih naročil pa le 19,6 točke (junija 34,4).

Podjetja ponovno beležijo velik padec števila zaposlenih, saj znaša indeks 34,5 točke. Že 16 mesecev zapored se skrajšujejo dobavni roki, katerih indeks znaša julija 40,1 točke. Že tretji mesec zapored je pod vrednostjo 50 točk indeks zalog končnih produktov z zelo nizko vrednostjo 21,5 točke (junija 41,5). Nabavne cene se z indeksom v vrednosti 26,9 točke že deseti mesec zapored gibajo pod mejo 50 točk. Indeks novih nabavnih nakupov znaša 36,8 točke.

Vse kaže na verjetnost, da se bodo kazalci v tretji četrtini leta še poslabšali, predvsem zaradi padca naročil ter zmanjšanja števila zaposlenih, ugotavljajo pri Združenju. Proizvodni PMI Eurozone znaša julija 42,7 točke in je s tem že trinajsti mesec pod mejo 50 točk in na najnižji vrednosti v zadnjih 38. mesecih. Tudi kompozitni PMI padel pod mejo 50 točk – znaša 48,9 točke (junija 49,9) kar kaže tudi na stagnacijo in padec v storitvenih dejavnostih, kjer indeks znaša le še 51,1 točke (junija 52,0).

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh