ESG: Bistvo se skriva v črki G

Največja odgovornost je zato prav na vodstvu podjetij. Številni škandali, ki so se zgodili v preteklosti, od Volkswagna in banke Wells Fargo do mnogih drugih, to dokazujejo, pojasnjuje Silvija Vig.

»Vodstvo pogosto postavlja nerealne cilje, nerealne roke. Cilje želi doseči z minimalnimi stroški. Tako posredno spodbujajo zaposlene, da za dosego teh ciljev ‘storijo vse’.« pojasnjuje Silvija Vig, strokovnjakinja na tem področju in lastnica hrvaške družbe Codupo Compliance.

Kot primer izpostavlja škandal banke Wells Fargo, kjer je vodstvo zasebnim bančnikom postavilo cilj, da prodajo od 6 do 8 bančnih storitev na stranko, medtem ko so bile povprečne prodaje takrat na ravni 1,6 bančne storitve na stranko. Pričakovali so torej, da bodo prodali skoraj petkrat več storitev, to pa ni bilo realno.

Seveda so jih spodbujali z bonusi, ki so bili spremenljiv del njihove plače, odvisen od števila sklenjenih pogodb. In seveda so zasebni bančniki »delali vse«, da bi to dosegli, saj bi jih sicer klicali na odgovornost.

Vse to je povzročilo škandal, ker so zasebni bančniki podpisali pogodbe z vsemi člani svojih družin. Velikokrat so ponarejali pogodbe, da bi dosegli predhodno določene nerealne cilje, kar je privedlo do enega največjih škandalov v bančni industriji v ZDA.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh