Slovenija: manj alkohola, več izgorelih

Čeprav v Evropi podjetniki spijo največ, jih čedalje več izgoreva. Tudi mlajših. Ali je dovolj, da se pred tem zavarujemo le z vadbo?

Včasih poslušamo, da je nam, Evropejcem, kar »luštno«. Da se drugje po svetu dela več (in spi manj) in da so natrpani urniki v resnici lahko natrpani še bolj. Pa je res kaj na tem? Pravzaprav raziskava to potrjuje. A tudi v Evropi je med podjetniki veliko izgorelosti. Ta je očitno bolezen sodobnega časa, ki je zamenjala alkoholizem. V poplavi nasvetov, kako skrbeti za svoje zdravje, je najboljša in prva izbira vedno preventiva.

Podjetniki danes bolj skrbijo za svoje zdravje, kot so to počeli pred leti, pravi zdravnica Anita Kek Ljubec iz Medical centra Rogaška, kjer izvajajo tudi preventivni menedžerski program: »Trudijo se za zdravo in uravnoteženo prehrano. Večina je telesno aktivnih vsaj dva- do trikrat na teden.« Opaža, da upada delež kadilcev in tistih, ki redno ali občasno uživajo alkohol, zdi pa se ji, da narašča delež oseb s psihosomatskimi težavami in izgorelostjo. Raziskave kažejo, da so podjetniki bolj nagnjeni k izgorelosti, ker so bolj strastni do svojega dela. Smo torej kot družba alkohol zamenjali za psihične težave in izgorelost?

Evropski podjetnik dela kar tri ure manj kot na Bližnjem vzhodu

83 odstotkov uspešnih podjetnikov po svetu meni, da vzdržujejo zdravo razmerje med delom in življenjem, navaja raziskava HSBC. V njej so analizirali življenje 4.067 uspešnih podjetnikov in ugotavljali, kako v različnih regijah sveta preživljajo svoj čas.

Čeprav je velika večina podjetnikov zadovoljna s tem, koliko delajo in koliko prostega časa jim ostane, so razlike v razmerju med delom in zasebnim življenjem med štirimi predeli sveta, Evropo, Združenimi državami Amerike, Azijo in Pacifikom ter Bližnjim vzhodom, res ogromne.

Največ delajo na Bližnjem vzhodu, kjer povprečni dan podjetnika traja 12 ur in 30 minut. V Aziji in na Pacifiku delajo dve uri manj, v ZDA pa še dobre pol ure manj, 9 ur in 54 minut. Najmanj dela evropski podjetnik. Njegov delovnik traja 9 ur in 24 minut, torej je več kot tri ure krajši kot pri njegovem kolegu na Bližnjem vzhodu.

S prostim časom je slika seveda obrnjena. Največ ga imajo evropski podjetniki, ki za sproščanje in druženje porabijo tri ure in 24 minut na dan. V regiji Azija in Pacifik podjetniki temu namenijo tri ure, v Ameriki in na Bližnjem vzhodu pa le 2 uri in 48 minut.

Prav tako najdlje spijo evropski podjetniki, 7 ur in 48 minut. V preostalih delih sveta povsod spijo manj kot sedem ur: v Aziji in na Pacifiku 6 ur in 54 minut, v ZDA 6 ur in 30 minut, na Bližnjem vzhodu pa le še 6 ur in 18 minut.

Preventiva pred kurativo: strokovni nasvet

Anita Kek Ljubec našteva tri največja zdravstvena tveganja podjetnikov:

  • stres,
  • pomanjkanje počitka in prave sprostitve,
  • premalo kvalitetnega spanja.

To so tisti tihi ubijalci, ki lahko na dolgi rok povzročijo težave s hormonskim in živčnim sistemom, bolezenske spremembe srca in ožilja, prebavne težave, imunske in avtoimunske bolezni in še bi lahko naštevali, opozarja Anita Kek Ljubec. 

»Če ob določenih funkcionalnih težavah z zdravjem prepoznamo njihov pravi vzrok, lahko tudi pravočasno preprečimo razvoj in napredovanje bolezni,«

dodaja ter pri tem izpostavlja različne kronične vnetne in degenerativne bolezni, rakaste bolezni in psihosomatske težave.

Pri zdravju je najboljša izbira preventiva. »Pred leti smo se osredotočali predvsem na tradicionalne dejavnike tveganja, na primer starost in družinsko anamnezo. Svetovali smo redne preglede po 40. letu starosti, zdaj pa ugotavljamo, da se trendi spreminjajo,« nadaljuje Anita Kek Ljubec in dodaja, da je s pregledi in nasveti zelo pametno začeti prej:

»Preseneča nas, koliko bolezenskih sprememb najdemo že pri mlajših.«

Ni mogoče vsega odpraviti s tekom, hojo, fitnesom. »Če strokovnjak pravočasno ugotovi, kaj je v naši vadbi treba popraviti, lahko s tem preprečimo razvoj težav, bolečin in degenerativnih bolezni,« poudarja Anita Kek Ljubec.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh