Kje so razpisi iz nove perspektive?

Prejšnja finančna perspektiva se je končala konec leta 2020. Sredstva iz pretekle perspektive se navadno črpajo še nadaljnji dve leti, torej naj bi stara sredstva trošili do konca leta 2022. Toda zdaj se že bližamo koncu 2023. Kje so razpisi?

Da je razpisov manj, kot jih je bilo v prvih treh letih preteklih finančnih perspektiv, opaža Kristina Kočet Hudrap iz podjetja Tiko Pro: »Večina odprtih razpisov je še vedno iz prejšnje perspektive. Iz nove jih je le peščica.« Preverili smo, zakaj.

Črpanje kohezijskih sredstev iz prejšnje perspektive (2014–2020) se zaključi konec leta 2023 (pravilo N+3), pojasnjuje Alenka Smerkolj, nekdanja ministrica, pristojna za področje razvoja, strateške projekte in kohezije v vladi pod vodstvom Mira Cerarja: »Prva prioriteta vsakega kohezijskega ministra je NE izgubiti sredstev in zagotoviti 100-odstotno črpanje.«

V prejšnji sedemletni finančni perspektivi 2014–2020 so bila prva izplačila realizirana šele v tretjem letu izvajanja, v letu 2016, pravi Zvone Černač, ki je bil v času vlade Janeza Janše minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo: »Začetek nove sedemletne perspektive pa se tokrat ‘prekriva’ z dodatnimi sredstvi, ki so jih države članice prejele po pandemiji covida-19 v okviru Načrta za okrevanje in dodatnih sredstev VFO 2014-20, v sklopu mehanizma REACT-EU.«

Iz navedenih razlogov je tokratna zamuda pri začetku izvajanja VFO 2021-27 po svoje razumljiva, upoštevaje tudi administrativno-tehnične in finančne omejitve državnega aparata, dodaja Černač.  

Kristina Kočet Hudrap pa poudarja, da je bila pri črpanju sredstev v okviru tega načrta Slovenija zelo hitra, celo najhitrejša v Evropi.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh