Kdaj bodo delali roboti namesto kmetov?

»Težko je napovedati natančen časovni okvir, kdaj bodo roboti prevzeli delo kmeta, saj je to odvisno od razvoja tehnologije in tega, kako kmetje sprejemajo robote.«

Blaž Germšek, poznavalec novih tehnologij s Kmetijskega inštituta Slovenije, je za Finance pisal: »Vendar pa lahko predvidevamo, da bo uporaba robotov v kmetijstvu v prihodnosti postajala vse bolj razširjena in da bodo roboti opravljali vse več nalog. V nekaterih kmetijskih panogah, kot je pridelava rastlin za biogoriva ali pridelava poljščin, so roboti že zdaj večinoma nadomestili delo ljudi. Kljub temu pa bo, na primer, pri pridelavi sadja in zelenjave ročno delo še vedno potrebno.«

V resnici so roboti v kmetijstvu že zelo prisotni. Poglejmo, kakšna robotizacija v kmetijstvu se že uporablja po svetu:

  • Evropa:  roboti za opravljanje različnih kmetijskih opravil, v večini primerov pa jih najdemo pri delu setve, obdelave oziroma priprave tal in pomoči pri spravilu pridelka.
  • Kitajska: trenutno najbolj uporabljajo roboti, ki so zmožni pobiranja pridelkov.
  • Izrael: imajo napredne namakalne sisteme, ki vključujejo različne senzorje, ki merijo vrsto parametrov, ki so potrebni za izvajanje preciznega in učinkovitega (minimalna poraba vode) namakanja. Na podlagi dobljenih podatkov program umetne inteligence lahko sprejeme odločitve glede optimalnega namakanja. Robotske tehnologije najpogosteje uporabljajo za obiranje pridelkov.
  • Japonska: pogosta je uporaba robotov za obiranje sadja in zelenjave, prav tako so razvili tudi avtomatizirane kmetijske stroje za sajenje in dognojevanje.
  • ZDA: imajo številne avtomatizirane sisteme za oskrbo in spravilo pridelkov, kot so traktorji z avtopilotom, robotski sistemi za obiranje, senzorji za spremljanje rasti pridelkov in spremljanje zdravja živali.
  • Avstralija: uporabljajo napredne kmetijske tehnologije za avtomatizacijo kmetijstva, kot so senzorji, ki spremljajo vlažnost tal, in podatkovne platforme, ki omogočajo kmetom, da spremljajo podatke o rasti in razvoju gojenih rastlin. Zelo razvito imajo tudi avtomatizacijo in avtonomno obdelavo tal, pri nadzoru nad plevelom in pomoči ali avtonomnem spravilu oziroma obiranju pridelkov.

Nekatere robotizacijske novosti si boste lahko ogledali na izobraževalnem dogodku Robotika v kmetijstvu, ki bo 1. junija v Selekcijsko-poskusnem centru Ptuj, organizira pa ga Kmetijski inštitut Slovenije.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh