Kako po novem do spodbud?

Preverili smo, kaj prinaša novela zakona o spodbujanju investicij. Ta pokriva širok spekter projektov: od ustanovitve novih podjetij, širitev zmogljivosti in proizvodnje novih proizvodov do bistvenih tehnoloških nadgradenj ter projektov v raziskavah in razvoju.

»Cilj je podpreti projekte, ki prinašajo dodano vrednost slovenskemu gospodarstvu in spodbujajo zaposlovanje,« pravijo v podjetju Tiko Pro.

Investicijske spodbude so lahko dodeljene v različnih oblikah vključno s subvencijami, krediti, garancijami, subvencioniranimi obrestnimi merami in celo ugodnejšim nakupom nepremičnin.

Pogoji za pridobitev teh spodbud so specifični:

najnižja vrednost investicije:

  • 12.000.000 evrov v predelovalni dejavnosti, pri čemer investicija v stroje in opremo pomeni najmanj 50 % vrednosti investicije,
  • 3.000.000 evrov v storitveni dejavnosti, pri čemer investicija v stroje in opremo pomeni najmanj 50 % vrednosti investicije,
  • 2.000.000 evrov v razvojno-raziskovalni dejavnosti, pri kateri investicija v stroje in opremo pomeni najmanj 50 % vrednosti investicije,

najpozneje v treh letih po zaključku investicije mora biti ustvarjenih in zapolnjenih najmanj naslednje število novih delovnih mest:

  • 25 v predelovalni dejavnosti, od tega najmanj 5 visokokvalificiranih,
  • 20 v storitveni dejavnosti, od tega najmanj 5 visokokvalificiranih,
  • 10 v razvojno-raziskovalni dejavnosti, od tega najmanj 5 visokokvalificiranih, in

dodana vrednost na zaposlenega v gospodarski družbi dve leti po zaključku investicije je višja od povprečne dodane vrednosti na zaposlenega v dejavnosti v Republiki Sloveniji, v katero se gospodarska družba uvršča, in višja od dodane vrednosti na zaposlenega v gospodarski družbi v poslovnem letu pred letom oddaje vloge.

»Investicija mora izkazovati ekonomsko in tehnološko izvedljivost, skladnost z lokalnimi prostorskimi načrti in pozitiven vpliv na regijo,«

poudarjajo v Tiku Pro. Ključnega pomena je, da investitor z investicijo ne začne pred oddajo vloge za spodbudo, saj je tako zagotovljena pravična in transparentna obravnava vseh prijav.

Omejitve in izključitve

Zakon jasno določa sektorje in aktivnosti, ki so izključeni iz možnosti pridobitve spodbud, kot so primarna kmetijska proizvodnja, ribištvo, premogovništvo in sektorji, povezani z energijo. Omejitve se nanašajo tudi na projekte, ki so že prejeli finančno podporo iz državnih ali evropskih sredstev za isti namen.

Celotni članek si lahko preberete v najnovejši izdaji revije Podjetna Slovenija.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh