Gradnja: kje nam gre slabo pri varčevanju z energijo?

Na nekaterih področjih pri gradnji delamo velike korake naprej, na drugih bi morali intenzivno delati, pa še vedno spimo. Poglejmo še, kje nam gre slabo.

Nekateri trgovci so energetski dobičkarji. Čeprav vemo, da je elektrika dragocen in drag energent, neprimeren in celo prepovedan za ogrevanje potratnih stavb, trgovci agresivno prodajajo električne ogrevalne sisteme, opozarja energetski strokovnjak Matjaž Valenčič:

»Podobno je z ogrevalnimi sistemi na kurilno olje. Trgovci jih vsiljivo prodajajo, čeprav je to prepovedano, dimnikarji pa to spregledajo in ne komplicirajo. Tudi mehansko prezračevanje z vračanjem toplote, ki je nujno za doseganje kakovostnih bivalnih pogojev ob učinkoviti rabi energije, je zaradi zavajajočih trgovcev na slabem glasu. Naivni kupci so dvojno veseli: prvič, ker vgradijo neprimeren, a cenejši sistem (na letni strošek za energente ne pomislijo), in drugič, veselijo se kot ljudski junak, ki naredi nekaj prepovedanega. Nihče se ne zaveda, da s kršenjem zakonodaje ne goljufa države, temveč sebe.«

Regulativa je preveč toga. Korak v pravo smer bi bil, da bi na nacionalni ravni uveljavili načelo gradnje z maksimalnim zajemom pasivne sončne energije. To so denimo zimski vrtovi, ogrevanje skozi okna, dobra orientacija, našteva energetski strokovnjak Bojan Žnidaršič:

»Takšna regulativa nič ne stane, samo omogočiti jo je treba. Tako bi zmanjšali porabo energije. A za kaj takega ni bilo posluha ne na lokalni ne na nacionalni ravni.«

Povsem je bila opuščena tudi gradnja malih hidroelektrarn do 15 kilovatov moči, ki delujejo po logiki nekdanjih mlinov in žag, izpostavlja Žnidaršič:

»To je škoda, ker prinašajo veliko koristi za uporabnike in za infrastrukturo, saj bi ob poplavah zmanjšale hudourniške učinke.«

Električno omrežje je preveč robustno. Pri sončnih elektrarnah so možnosti omejene, opozarja Žnidaršič:

»Nekaj malega se sicer dogaja na blokih, a možnosti je premalo. Poleg tega je električno omrežje preveč robustno in ni sposobno pobirati majhnih proizvajalcev.«

Nadzor nad gradnjo je slab. Nadzor pri gradnji je na področju energetskega svetovanja za gospodinjstva pogosto samo pro forma, opozarja Žnidaršič:

»Lastniki niso pripravljeni plačati nekoga, da bi posel opravil dobro, ampak samo, da posel opravi in je zadoščeno črki zakona.« Opozarja, da tako pride do novogradenj s katastrofalnimi napakami v gradnji.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh