Občine ne zmorejo. Potrebujemo pokrajine.

»Najprej je treba uresničiti zapisano iz slovenske ustave, ki še ni realizirano. Tukaj mislim predvsem na ustanovitev pokrajin,« je odgovoril Marko Lotrič, predsednik državnega sveta in podjetnik, na vprašanje, kaj bi morali spremeniti v slovenski ustavi, da bi država bolje delovala.

Predvsem manjše občine, pa tudi država, ne zmorejo opravljati vseh nalog, ki jim jih predpisuje zakonodaja, opozarja Lotrič:

»Na začetku je bil namen, da mora biti občina dovolj velika, da lahko sama upravlja svoje ozemlje. Zdaj so mnoge premajhne. Rešitev je dejansko v vzpostavitvi druge ravni lokalne samouprave, se pravi pokrajin, s prenosom nalog, predvsem iz države na pokrajine. Govorim predvsem o prostorskem planiranju.

Občina Logatec na potrebne spremembe čaka 12 let. Občina Puconci 16 let. Povprečje je nad 5 let. Evropska komisija pravi, da moramo ta čas zmanjšati vsaj za 12-krat. Normalno bi moralo to trajati od 3 do 5 mesecev. Imamo resen razvojni problem.

Točno tako. Če občine po svoji definiciji skrbijo za neko infrastrukturo v sami občini, bi pokrajine skrbele za privabljanje investitorjev in razvoj gospodarstva.«

»Ne smemo ustvarjati getov …«

»… odprti moramo biti za ljudi, ki so pripravljeni delati v Sloveniji,« pravi Marko Lotrič, predsednik državnega sveta.
Zakaj se morajo tudi podjetja zavedati, da je treba investirati v integracijo tujih delavcev?
Zakaj se je med podjetnike in gospodarstvo v Sloveniji naselila negotovost?

PREBERITE CELOTEN ČLANEK »
Izkoristili smo vse potenciale znotraj občin

Ali je težava res v infrastrukturi ali pa morda v županih?, sprašuje urednik Goran Novković: »Ajdovščina je lep primer odličnega podjetniškega razvoja, takšnih občin pa je še nekaj. Je res težava samo v spremembi ureditve državnih enot ali se ta bolj skriva v ljudeh?« In kaj odgovarja Lotrič?

»Človek bo vedno na prvem mestu. Ta hip se zelo pozna, da razvoj temelji na županjah oziroma županih. Ampak mislim, da smo znotraj občin izkoristili že vse potenciale. Danes imamo v Sloveniji med drugim 400 poslovnih con.

To pomeni, da so župani na vsakem koraku v svoji občini pogledali, kam bi lahko še kaj umestili. Nimamo pa industrijskih con, ki bi imele 100 in več hektarjev površin. Pokrajina bo to lažje uredila; zaradi pregleda nad prometno infrastrukturo, zaradi ljudi, ki jih ima na voljo, zaradi sistema izobraževanja na tem področju. Če bi gradbena dovoljenja izdajali župani, bi se še bolj približali uporabnikom.«

Celotni intervju z Markom Lotričem si lahko preberete v zadnji številki revije Podjetna Slovenija.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh